Početna LIFESTYLE Uradite sami: Kako pravilno postaviti sobna vrata?

Uradite sami: Kako pravilno postaviti sobna vrata?

Sobna vrata nisu samo funkcionalni aspekt vašeg doma, već i doprinose njegovoj estetskoj privlačnosti. Pravilno postavljena vrata pružaju vam privatnost i sigurnost, ali ako nemate iskustva u postavljanju vrata, to može izgledati kao zastrašujući zadatak. Ali, ne dopustite da vas to spriječi u pokušaju postavljanja vaših vrata!

Uz malo strpljenja i truda, možete imati vrata koja izgledaju i funkcioniraju kao profesionalna ugradnja. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako pravilno postaviti sobna vrata i vidjet ćete da to nije tako teško kao što ste možda mislili.

Priprema zidnog otvora

Prije samog postavljanja, iznimno je važno pravilno pripremiti zidni otvor. Potrebno je provjeriti kako je izvedeno žbukanje, ukoliko zid nije ravan, potrebno ga je popraviti i izravnati nanošenjem akrilnog kita. Osim površine zidnog otvora, morate provjeriti i pod, ako je pod neravan, okvir vrata će biti iskrivljen, a zatim će pomicanje vrata biti problematično.

Kada ste sve to pregledali i popravili, ako za to postoji potreba, možete prijeći na postavljanje sobnih vrata. Kod montaže štoka opet treba slijediti i strogo se pridržavati danih uputa jer je taj dio posla možda i najvažniji za uspjeh montaže. 

Prilikom sastavljanja šipke (po mogućnosti na podu radi lakšeg rukovanja) provjerite njezine dimenzije i usporedite ih s dimenzijama zidnog otvora. Optimalni zidni otvor za vrata trebao bi biti 3-4 cm širi od vanjskih dimenzija okvira i 1-2 cm viši od njegove vanjske visine.

Na Građa webshopu možete pronaći široku ponudu dimenzija vrata i sve što vam je potrebno kako biste samostalno mogli postaviti svoja vrata!

Postavljanje sobnih vrata

Prije nego što započnete postupak instalacije, morate prikupiti sve potrebne alate i materijale. Trebat će vam mjerna traka, pila, bušilica, vijci, šarke, zasun za vrata, ručka i obloga. 

Sljedeći korak je ugradnja šarki. Započnite označavanjem položaja šarki na vratima i okviru. Zatim pričvrstite šarke na vrata i učvrstite ih na mjestu. Pričvrstite šarke na okvir vrata, pazeći da su u ravnini. Ovo je važan korak, jer vrata koja nisu u ravnini će se teško otvarati i zatvarati, a također će dodatno opteretiti šarke.

Kada su šarke na mjestu, vrijeme je za stavljanje vrata. Pažljivo postavite vrata u šarke i namjestite ih dok ne budu poravnati. Nakon što su vrata na mjestu, zategnite vijke kako biste vrata učvrstili u šarkama. Ovo je kritičan korak jer vrata koja nisu dobro pričvršćena mogu pasti sa šarki, uzrokujući štetu ili ozljedu.

Posljednji korak je ugradnja zasuna i ručke. Prvo pripremite zasun i ručku, te ih pričvrstite na vrata prema uputama proizvođača. Zatim pričvrstite zasun i ručku na okvir vrata, pripazite na funkcionalnost i sigurnost pri ovoj izvedbi. Ovo je korak koji se često zanemaruje, ali važno je osigurati glatko otvaranje i zatvaranje vrata.

Postavljanje sobnih vrata zadatak je koji vam je sasvim nadohvat ruke ako slijedite ove korake. Bez obzira jeste li iskusni majstor ili početnik, u tren oka možete imati ispravno postavljena vrata. 

Ne zaboravite uzeti vremena, biti precizni i pažljivo slijediti upute. Uz malo strpljenja i truda imat ćete vrata koja izgledaju i funkcioniraju kao profesionalna ugradnja. I ne samo da ćete imati nova vrata na koja možete biti ponosni, nego ćete također imati zadovoljstvo što ste sami dovršili projekt poboljšanja doma. Dakle, samo naprijed, zgrabite svoj alat i pokušajte!