Početna VIJESTI UVOZ RADNE SNAGE Novim državnim mjerama, deficitu radne snage nazire se kraj

UVOZ RADNE SNAGE Novim državnim mjerama, deficitu radne snage nazire se kraj

Foto: noviradio.hr

Hrvatski poslodavci mogu odahnuti što se tiče brige o kadrovima. Na današnjoj prezentaciji u hotelu Kolovare, održanoj povodom aktualne teme i opetovanih upita zainteresirane poslovne zajednice na temu uvoza radne snage, poslodavci su dobili pravovaljane informacije o izmjenama postojećeg Zakona za dobivanje radne dozvole.

Prezentaciju je vodio državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Žarko Katić koji je sudeći po svemu, istaknuo kako bi, uspješnom međusobnom suradnjom državnih tijela i poslodavaca koji traže strane radnike, te njihovom pravodobnom informiranošću, naše gospodarstvo konačno išlo u povoljnijem smjeru.

„S ovom suradnjom i boljim protokom informacija vjerujem da ćemo odraditi dobru nadolazeću sezonu. Očekujemo ponovno povećanje broja zahtjeva, ali sa boljom opremljenošću i većim brojem državnika koji rade na tim poslovima i jasnijim procedurama, mislim da ćemo to i uspjeti“ izjavio je Žarko Katić, državni tajnik RH.

Prezentaciji su nazočili i djelatnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar, dok je uvodni govor održao Denis Ikić iz HGK Zadar.

Svjedoci smo višegodišnjih fluktuacija na tržištu rada koje naše poslodavce suočavaju s manjkom ponude kvalificirane i kvalitetne radne snage, posebice sezonske naravi, što se u konačnici odražava i na njihovo redovno poslovanje. Za zapošljavanje državljana trećih zemalja potrebno je prethodno ispunjavati uvjete definirane trenutno važećom kodifikacijom koja uključuje zakoni i podzakonski akte.

Zakon o strancima sa pripadajućim podzakonskim aktima pravni je temelj kojim se reguliraju uvjeti ulaska, boravka i rada državljana trećih zemalja u Republici Hrvatskoj.

„Prošle je godine Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo ukupno 124 121 dozvolu za boravak i rad što je u odnosu na prošlu godinu rast od 51 posto. Nedostatak radne snage evidentan je u svim područjima, iako ne u svim regijama Hrvatske podjednako. Osim turističkog sektora za koji je već od ranije poznato, značajno pati i industrijski koji u posljednje vrijeme sve više naglašava porast ovog problema“, pojasnio je Katić.

Kako doznajemo, prema Katićevim riječima, Zakon o strancima je kompleksan zakon jer on ne regulira samo uvoz radne snage, već i različite boravke stranaca, različite skupine koje dolaze u Hrvatsku bilo da je riječ o dugoročnom ili kratkoročnom boravku iz trećih zemalja. Izdavanje radne dozvole u nadležnosti je hrvatskog Zavoda za zapošljavanje, MUP-a te ostalih raznih agencija pri čemu se teži rješavanju administracije od 20 dana što je u pojedinim slučajevima neizvedivo.

Javnost koju brine hoće li u nadolazećoj sezoni ovaj deficit radne snage pokazati tendenciju promjene, Žarko Katić umirio je izjavom:

„Htio bih našim poslodavcima ovdje u Zadru pokazati kako što lakše i transparentnije ishoditi radnu dozvolu i najaviti im izmjene i dopune koje smo upravo započeli raditi, a koje će biti izglasane na sjednici Vlade RH i Hrvatskog Sabora pred ljeto ili u ranu jesen.“