Početna VIJESTI Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država posjetila Zadarsku županiju

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država posjetila Zadarsku županiju

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Nathalie Rayes koja je na novu dužnost stupila u siječnju ove godine. U Domu Županije ugostio ju je župan Božidar Longin sa suradnicima.

U vrlo srdačnom razgovoru župan je veleposlanici predstavio Zadarsku županiju kao centar hrvatske jadranske obale s dobrom prometnom povezanošću, vrijednim prirodnim okolišem te bogatom kulturnom baštinom. Istaknuo je kako je Zadarska županija vodeća na Jadranu u ribarstvu i marikulturi te naglasio važnost poticanja stranih investicija i ostvarivanja projekata na našem području kao važnog impulsa dodatnom razvoju Zadarske županije koja je, prema novoj indeksaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ušla među pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj.  

Veleposlanicu i njezine suradnike župan Longin je upoznao s gospodarskim pokazateljima u sektorima poljoprivrede, turizma, energetike i prerađivačke industrije i sa županijskim strateškim projektima, stavivši naglasak na potencijale luke Gaženica te planove modernizacije i proširenja Zračne luke Zadar i revitalizacije željezničke pruge, s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe.

 Župan je veleposlanici zaželio uspjeh u zastupanju interesa svoje velike države u Hrvatskoj koja je dokazani prijatelj SAD-a i pouzdani partner u NATO savezu.

Veleposlanica Rayes je, uz zahvalu na prijamu, izrazila zadovoljstvo predstavljenim informacijama o Zadarskoj županiji. Veleposlanstvo SAD-a će nastaviti poticati razvoj poduzetništva u Hrvatskoj jer su zainteresirani za stvaranje snažnog poslovnog partnera SAD-u. Zadarska županija ima veliki razvojni potencijal, a Republika Hrvatska je kao država sa stabilnim kreditnim rejtingom sve poželjnija za strane ulagače.
Župan Longin i veleposlanica Rayes razgovarali su o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje, a nakon radnog sastanka zajednički su posjetili luku Gaženica gdje je Nj. E. razvojne planove predstavio ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević.