Početna VIJESTI VELIKO PRIZNANJE Nikola Bašić dobitnik Nagrade za životno djelu UHA-e

VELIKO PRIZNANJE Nikola Bašić dobitnik Nagrade za životno djelu UHA-e

Foto: UHA

Dobitnik ovogodišnje Nagrade ”Viktor Kovačić” za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata je akademik i arhitekt Nikola Bašić, objavilo je u petak to udruženje.

Nagrada za životno djelo u svim profesijama ukazuje na vrijednost cjelokupnog opusa pojedinca i na važnost tog opusa, no za primatelje ona ima posebnu emotivnu vrijednost jer je primaju u zreloj profesionalnoj i životnoj dobi, kad se pogled okreće unatrag, povlači crta pod učinjeno i naviješta smiraj, napominje se u obrazloženju.

Bašić u tom dijelu odudara jer, kako je ustvrdio Petar Kozina, poznavajući njegovu životnu i kreativnu energiju, elan i strast kojom pristupa poslu, možda još uvijek nije došao taj trenutak jer je pred njim bez sumnje još puno novih izazova.

Ocijenio je kako je Bašić “izuzetan arhitekt čije područje interesa pokriva kompletno područje arhitektonske struke, pa i izvan nje pri čemu je impresivna, neshvatljivo velika količina izvanredno kvalitetnih, realiziranih djela”.

Podsjetio je na neke od njih, od urbanističkih vizija (Zablaće, Splitorina) do scenografskih rješenja (Pozornica za Papu), od povijesnih ambijenata (tvrđava sv. Nikole i Šibenski eskalatori) do nautičkih scenarija (projekt 1244), od komercijalnih tema (Trgovinski centar Zadar, D-Resort Mandalina) do umjetničkih urbanih instalacija (Morske orgulje i Pozdrav Suncu), od stambeno-poslovnih zgrada (TIZ, Bili brig) do memorijalne arhitekture i land arta gigantskih dimenzija (Kornatski križevi), od sakralnih (Ražine, Okit, Udbina, Bili brig) do prometnih građevina (Trajektna luka Zadar).

Kozina ističe kako Bašić predstavlja primjer arhitekta na tragu modernističkih vremena koji samouvjereno nudi rješenja koja se postavljaju u društvu, i to u velikom mjerilu. 

“U vrijeme kad se postavlja pitanje o relevantnosti arhitektonske profesije uopće, koja se raslojila u rasponu od hermetičnih individualnih autorskih izraza do korporativnih obrazaca funkcioniranja, Bašić na renesansni način pokriva sve uloge, od projektanta u uredu i gradilištu do javnog intelektualca, od lica iz križaljki i kvizova do profesora na fakultetu”, zaključio je.

Udruženje hrvatskih arhitekata najavilo je i da se otvorenje Godišnje izložbe i dodjela Nagrada UHA-e planira za svibanj u Zagrebu, a objavili su i ovogodišnje nominacije za te nagrade.

Radove je ocjenjivao stručni žiri u kojemu su bili Krešimir Damjanović, Vjekoslav Gašparović, Krunoslav Ivanišin, Iva Letilović, Dinko Peračić, Vanja Rister, Rosa Rogina i Mojca Smode Cvitanović.