Početna SPORT Zadnji vikend prije škole rezerviran za Silbu i Toreta Open Water 2023....

Zadnji vikend prije škole rezerviran za Silbu i Toreta Open Water 2023. plivački maraton

Otok Silba ovog će vikenda na dva dana postati centar hrvatskog, a moglo bi se slobodno reći i svjetskog plivanja u otvorenim vodama. Sutra i u nedjelju na rasporedu su dva velika događaja, kojima će prisustvovati i neki od najboljih svjetskih daljinskih plivača.

Sutra se tako održava tradicionalni “Toreta Open Water” maraton, koji je ujedno i pretposljednja utrka Aci Cro Cup Race-a, odnosno prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju, dok je u nedjelju na rasporedu posljednje kolo 11. sezone Zadarske open water lige, nakon kojega slijedi podjela medalja i velika fešta.

– Dolaze nam svi najbolji klubovi iz Hrvatske, konkurencija će biti paklena, ali veselimo se dobroj utrci, dobrim vremenskim uvjetima i da pobjedi najbolji. Što se tiče bodovanja, KD Donat je trenutno prvi i vjerujem da će on i završiti kao vodeći jer ima veliku bodovnu prednost pred KDP-om Poreč, dok su cure u maloj prednosti i tamo se još sve odvija, puno je kola. Ove godine očekujemo da bar dečki završe prvi što bi bio povijesni uspjeh za naš klub – rekao je predsjednik Kluba daljinskog plivanja Donat, Dražen Adžić koji je ponosno istaknuo i brojku od 127 plivača na startu naglasivši kako je to uistinu impresivna brojka kada se radi o plivanju.

Za Donat će nastupiti i dvije velike zvijezde svjetskog plivanja, Mađar Kristof Rasovszky, koji u bogatoj riznici medalja, između ostaloga, ima i naslov svjetskog prvaka na 5 km iz 2019. te olimpijsko srebro na 10 km iz Tokija 2020., te je jedan od tek trojice plivača s izborenom normom za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu iduće godine. Uz njega plivat će i njegov sunarodnjak David Betlehem, svjetski i europski juniorski prvak na 10 kilometara.

– Jako sam sretan što sam ponovno ovdje. Već sam dva puta nastupao na maratonu u Rtini i stvarno se dobro osjećam u Zadru. Ovo će mi ujedno biti i sjajan početak priprema za nastup u Parizu i usitinu se veselim utrci na Silbi. Moj kolega David i ja dat ćemo sve od sebe da ove godine donesemo naslov prvaka KDP-u Donat koji nam je pružio priliku da se natječemo za njih – kazao je Rasovszky.

Prijave licenciranih plivača za “Toreta Open Water” su zaključene, no svi rekreativci mogu se prijaviti fizički na licu mjesta prije samog maratona, koji sutra počinje u 11 sati, dok su prijave za posljednje kolo ZOWL-a i dalje moguće i to putem web stranice KDP-a Donat i otvorene su do sutra u 21 sat. Plivački festival na Silbi upotpunit će štafetna utrka prvenstva Hrvatske 4×1500 m, koja je na rasporedu sutra u popodnevnom terminu.

Na otok se može doći u petak, s Poluotoka u Zadru, katamaranskim linijama ”Krilo Lux” u 16.00 sati (krilo.hr) i ”Princ Zadra” u 17.00 sati (miatours.hr), dok je za subotu rezervirana posebna katamaranska linija brodom ”Antonija” koja u 8.00 sati kreće s Poluotoka, a vraća se u 17.00 sati za Zadar. Karte za izvanrednu liniju mogu se kupiti od srijede u Agenciji Miatorus na Poluotoku, na adresi Vrata Sv. Krševana, dok se sve ostale karte mogu kupiti online.

U nedjelju je moguć dolazak redovnom linijom u 8.45 sati s Poluotoka katamaranom ”Princ Zadra” (miatours.hr), a povratak u poslijepodnevnim satima, istom katamaranskom linijom u 17.25 sati ili trajektnom linijom u 19.00 sati (jadrolinija.hr). Preporuča se kupnja povratnih karata jer se za poslijepodnevnu katamaransku liniju ”Princ Zadra” u 17.25 sati očekuje navala. 

Sve informacije o programu, brodskim linijama, smještajnim kapacitetima i parkingu mogu se pronaći na FB stranici Klub daljinskog plivanja ”Silba”, na kdpdonat.hr/silba-2023-program/ ili putem broja telefona +385912346254 (Paula).