Početna HRVATSKA ZBOGOM KUPANJE, NA RIVU STIŽU KATAMARANI; Država postala vlasnik šetnice od Gradskog...

ZBOGOM KUPANJE, NA RIVU STIŽU KATAMARANI; Država postala vlasnik šetnice od Gradskog mosta do Sveučilišta

državni tajnik u Ministarstvu mora Josip Bilaver bio je gost Novog radija 22.05.2020.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade usvojen je Prijedlog odluke kojom se proširuje obuhvat bazena zadarske Gradske luke, popularne Zadarske rive. U sustav državnog upravljanja preko novoosnovane Lučke uprave ulazi cijeli pojas od gradskog mosta do zgrade Sveučilišta, riva dobiva kompletno drugu namjenu, njezin će južni tok, izložen sve snažnijem jugu, iznenadno oživjeti uz brodski promet, sjeverni navodno rasteretiti i pojačati sigurnost među sve brojnijim turističkim brodovima a znakovito je da se sve to događa u sam smiraj vlasti Andreja Plenkovića i njegove “tehničke vlade”.

“Predmetnim prijedlogom odluke lučki bazen Gradske luke proširuje se za 114.936 m², te sa svojom dosadašnjom površinom od 112.651 m² sada ukupno iznosi 227.587 m², od čega 212.971 m² predstavlja morski dio, a 14.616 m² kopneni dio površine istog bazena“, stoji u Obrazloženju Vlade u kojoj se među ostalim, navodi kako je ova potreba nastala kako bi se uvela brzo brodska linija Zadar – Preko a koja sada u prostoru Gradske luke trpi ograničenja prometovanjem zbog ostalih brzo brodskih linija za zadarske otoke”, stoji među ostalim u obrazloženju Vlade RH.

Zadarska riva time postaje državna luka pod izravnom ingerencijom Lučke uprave koja zahvaljujući državnom protektoratu sada ima snagu prema europskim fondovima aplicirati za ogroman novac potreban za njezinu temeljitu rekonstrukciju. A ona bi prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu mora Josipa Bilavera stajala oko 75 milijuna kuna.

 „Jučer je Vlada RH donijela odluku o proširenju lučkog područja Luke Zadar a to nam je bio preduvjet da bismo mi prijavili cijeli projekt čija vrijednost prelazi 75 milijuna kuna, na financiranje iz europskih sredstava. Projekt obnove i rekonstrukcije zadarske rive obuhvaća cijeli dio od mosta u Jazinama do Pozdrava suncu te od Pozdrava suncu do zgrade Sveučilišta uz izvlačenje dodatnih 14 do 15 metara mula prema pučini“, kazao je Bilaver.

Prve procjene rekonstrukcije koje je svojedobno, ali samo za dio do Morskih orgulja, izradio zadarski arhitektonski studio D&Z, glasile su na nekih 50 milijuna kuna. Iznos se u međuvremenu popeo na 75 milijuna ali je u novi obuhvat ušla i sjeverna riva odnosno dio Istarske obale sve do mosta. Tko izrađuje taj projekt, nije znao odgovoriti ni Bilaver. Riva će, međutim, osim podebljane konstrukcije koja će u budućnosti moći kontrirati sve snažnijim udarima juga, dobrim dijelom zapravo biti uređena i za prihvat manjih brodova i katamarana, otkriva državni tajnik.

Posebice ovaj dio kod mula će biti uređen na način da može prihvatiti i katamarane. Svakako, obzirom na vjetrove i na valove koje pušu ovisno o dobu godine i dobu dana, bit će omogućen pristup katamaranima i sa istočne i sa zapadne strane mula. Ali kao što sada ljudi normalno cirkuliraju na dijelu lučkog područja koje je u Jazinama, tako će biti i na rivi. Znači sve manifestacije koje su se održavale do sada, moći će se održavati i ubuduće“, kazao nam je Bilaver, ne precizirajući znači li to ujedno kraj kupališne ere na „najčišćoj rivi na svijetu“…

Sa ovom namjenom se omogućava, a to do sada ni u kojem trenutku nije bilo moguće, da pristane katamaran, što ne znači da će katamarani tamo pristajati svakodnevno, ponovio je Bilaver.  

Uz žal napose žitelja Poluotoka ali i ostalih građana te brojnih turista koji su na rivi uživali u kupanju i na njoj pronalazili rijetko miran i spokojan komadić javnog prostora za ugodnu šetnju, postavlja se međutim pitanje, zbog čega je južna strana Poluotoka odjednom postala toliko zanimljiva za prihvat brodova? Osobito kada se zna da je sjeverna luka zaštićenija od svih vjetrova, a njezin kapacitet, mišljenja su neki, zasad dovoljan za servisiranje aktualnih lokalnih otočkih linija, pogotovo nakon izmještanja trajekata. Odgovor će, kao i obično, dati vrijeme.

https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/2016/Sjednice/2020/Svibanj/231%20sjednica%20VRH/231%20-%2010.doc