Početna VIJESTI Županija dodijelila 160 tisuća eura za ruralni razvoj: Veliki iskorak u kvaliteti...

Županija dodijelila 160 tisuća eura za ruralni razvoj: Veliki iskorak u kvaliteti i marketinškoj prepoznatljivosti naših proizvoda

foto: Zadarska županija

Zadarska županija i ove je godine osigurala sredstva za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tako je nakon javnog poziva Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove dodijelio 160 tisuća eura potpora OPG-ima, obrtima, trgovačkim društvima i zadrugama. Nastavak je to ulaganja u razvoj poljoprivredne proizvodnje koja je na području naše županije doživjela vidljiv iskorak u proteklih nekoliko godina.

„Zadarska županija je kroz proteklih nekoliko godina uložila značajna sredstva kako bi potaknula dodatan razvoj poljoprivrede na svojem području, od redovnih godišnjih potpora proizvođačima pa do izgradnje više sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina. Naši su proizvođači napravili veliki iskorak u kvaliteti, ali i marketinškoj prepoznatljivosti svojih proizvoda što je iznimno važno za brendiranje naše županije kao eno-gastro destinacije“, poručio je župan Božidar Longin.

Putem ovog javnog poziva bilo je moguće financirati više različitih aktivnosti – od kupnje opreme, strojeva i alata, plastenika i staklenika, novih trajnih nasada, povećanja stočnog fonda i navodnjavanja pa do opremanja kušaonica, ulaganja u marketinške aktivnosti i ekološkog certificiranja proizvoda.

„Potencijal naše poljoprivredne proizvodnje je iznimno velik, a potporama za ruralni razvoj nastojimo pomoći u podizanju kvalitete postojećih i otvaranju novih seoskih gospodarstava te potaknuti dodatan iskorak u promidžbi naših proizvoda. Zadarska županija odavno je prepoznala poljoprivredu kao važan sektor te svake godine kroz potpore potiče njezin daljnji razvoj, a činit ćemo to i ubuduće“, najavio je pročelnik Daniel Segarić dodajući kako je na javni poziv ukupno stiglo 257 zahtjeva, od čega 193 za mjere 1, 2, 3 i 8 (kupnja opreme i strojeva, biljna i stočarska proizvodnja, gradnja i adaptacija objekata za prodaju i preradu proizvoda), dok su za mjere 6 i 7 (sudjelovanje na sajmovima, certificiranje i marketinška priprema proizvoda) pristigla 64 zahtjeva.

Ukupno je za mjere 1, 2, 3 i 8 odobreno 46 zahtjeva s maksimalnim iznosom potpore do 4 tisuće eura, dok je za mjere 6 i 7 isplaćena potpora za 56 zahtjev ukupne vrijednosti 17,3 tisuća eura.

Ove godine sve prijave ispunjavale su se isključivo elektronskim putem, a odluka o odobrenju potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2023. godinu objavljena je na mrežnim stranicama Zadarske županije.