Početna VIJESTI ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA U POLIČNIKU Na aktualnom satu o dugovima bolnica, luci Gaženica,...

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA U POLIČNIKU Na aktualnom satu o dugovima bolnica, luci Gaženica, radu Stožera….

Županijski vijećnici okupili su se danas u Poličniku, u zgradi Centra za razvoj i edukaciju, na 20. Sjednici Županijske  skupštine na čijem se dnevnom redu našlo vrtoglavih 40 točaka.

O dugu bolnice….

Na aktualnom satu vijećnica SDP-a Renata Sabljar Dračevac  upitala je župana Božidara Longina kako županija može pomoći da se dugovi OB Zadar, Psihijatrijske bolnice Ugljan i Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu  prema veledrogerijama smanji.

I cijeli proračun županije ne bi bio dostatan. Radili smo dobro, štedjeli, nismo imali gubitke, a onda se dogodila epidemija, strmoglavo smo počeli ići u minus jer sve to košta. Vi znate najbolje kao liječnica koliko košta jedna medicinska sestra koja samo prođe kroz vrata bolesnika u COVID sobu, to su strašne brojke, preko 800 kuna, a ona mora barem dvadeset puta dnevno ući u unutra“, rekao je župan pohvalivši ravnatelja OB Zadar i njegov tim koji su i danas u Zagrebu na razgovorima.

Dvorski tražio da se 26.točka skine s dnevnog reda

Odmah na početku sjednice vijećnik MODES-a Rudolf Dvorski tražio je da se s dnevnog reda skine točka 26. o davanju suglasnosti  Hrvatski cestama  za raspolaganje poslovnim udjelom u Cestama Zadarske županije. Ova točka nije prošla na Odboru za gospodarstvo, a Dvorski kaže i da nije usklađena sa zakonom odnosno Ugovorom koji je još 2003. potpisao tadašnji župan Šime Prtenjača:

Ova tvrtka vrijedi najmanje 50 milijuna kuna, mi želimo 10% orodati za 2,1 milijuna kuna i to apsolutno nezakonito jer ni jedna mogućnost ne postoji u ugovoru potpisanom između Zadarske županije i Hrvatskih cesta da se ovo dogodi. Značui zadarska županija treba dobiti ove sekunde 10% udjela u Cestama Zadarske županija, u svoje vlasništvo,onog trenutka kada Hrvatske ceste odluče da više ne žele sudjelovat u ovoj priči. Dogodit će nam se novi Janaf i novi Kovačević zato što vrijednost tvrtke koju će posjedovati Zadarska županija – 35% plus 10% – preko 22 milijuna kuna, a mi ćemo je prodati za 10 milijuna, i nako toga će se prodati i udio Zadarske županije. I onda će neki Kovačević dolutati s torbom i malo će se tu prošetati. Ovo miriše na kriminal, na korupciju”, oštar je bio Dvorski.

No 26. točka je ipak glasovima većine ostala na dnevnom redu, a župan Božidar Longin je ustvrdio da Dvorski ne zna razliku između dionica i udjela te dodao da je Zadarska županija posljednja u Hrvatskoj koja nije riješila ovaj problem odnosno u svim ostalim županijama Hrvatske ceste su ustupile svoje udjele sličnim društvima.

O radu Stožera

Marjana Botić iz Akcije mladih upitala je zašto u Županijskom stožeru civilne zaštite ne bi sjedili i predstavnici privatno-pravnog sektora s obzirom da se covid kriza najviše reflektira na njihovo poslovanje. Zato je dala u ime kluba prijedlog da se ta točka uvrsti u dnevni red. “Nas svih plaćaju privatnici. Oni doslovno u očaju dolaze do nas predstavnika u Županiji i Gradu i traže da nešto napravimo“, ustvrdila je vijećnica no taj prijedlog nije prošao iako ga je načelno podržao HDZ-ov Željko Šoša, koji je ujedno i zamjenik načelnika Stožera.

Botić se dotakla i problema odlaganja otpada jedinica lokalne uprave i samouprave pitajući župana gdje će im naložiti da odlažu svoje smeće, jer ako će to raditi po, kako je rekla,  vrtačama, jamama i  rudnicima, to je protuzakonito. Župan odgovara da on ne može govoriti u ime jedinica lokalne uprave i samouprave kao ni grada Zadra dodavši kako se nada da će se problem odlaganja smeća u našoj županiji riješiti.

Luka Gaženica i turski koncesionar…..

I MODES-ov Dvorski, ali i Marko Pupić Bakrač iz Akcije Mladih, ponovno su potegli pitanje luke Gaženica i koliko smo uprihodovali od koncesije.  „Prošle godine, koja je bila najbolja turistička godina u povijesti, mi smo dobili oko milijun i 800 tisuća kuna prihoda“, istaknuo je Dvorski. Župan mu odgovara da lupeta i govori neistine jer je riječ o 2500 kvadrata koja su pod 50 koncesionara, a ne samo o luci i poslu koju je ZIPPO dobio u luci. Vijećniku je obećao dati popis svih koncesionara.

Vijećnici SDP-a napustili sjednicu

Kažimo i kako je na današnjem aktualnom satu „izvisilo“ petero vijećnika koji nisu uspjeli postaviti svoje pitanje u sat vremena. Zbog toga su svi vijećnici SDP-a napustili sjednicu jer smatraju da se poslovnik skupštine mora mijenjati, ali su i apelirali na svoje kolege da budu kratki i koncizni u postavljanju pitanja.