Početna VIJESTI “ŽUPANIJSKI OBJEKTIV” Svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljena 31. obljetnica osnutka Zadarske županije

“ŽUPANIJSKI OBJEKTIV” Svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljena 31. obljetnica osnutka Zadarske županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar Zadarska županija je proslavila 31. obljetnicu osnutka. Ovogodišnjim laureatima uručene su godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća u 2023. godini.

Zadarski župan Božidar Longin u svom govoru ponosno je istaknuo kako se Zadarska županija nakon teškog razaranja u Domovinskom ratu, izdignula kao feniks iz pepela.

-Imali smo zajedništvo, imali smo viziju, ali ono što je najvažnije imali smo političku stabilnost i kontinuitet sve ove godine. Mene kao župana posebno vesele pozitivni gospodarski pokazatelji u našoj županiji, porast izvoza, prosječnih plaća, ali i ono što je posebno važno značajno povećanje broja radnih mjesta. Zasluga je to dobre suradnje na svim razinama. Sinergija svih razina vlasti je ključ uspjeha, kao i kvalitetna suradnja s gospodarstvenicima i našim Sveučilištem. Oni su generatori razvoja našeg kraja. Pokazalo se to nizom projekata koje smo uspješno proveli – istaknuo je.

Župan je izdvojio i nekoliko strateških projekata kojima se županija može ponosit poput CGO-a Biljane Donje, zgrade Dnevnih bolnica, zadarske rive, luke Sali, kompleksa crkve sv.Nikole. “Za ostvarenje svih tih projekata morate imate snažnog partnera, a mi ga imamo u Vladi RH”, dodao je. 

-Na koncu ne smijemo zaboraviti da iza svih rezultata stoje vrijedan, uporan i stručan rad ljudi, ne samo u Županiji, već i svim našim ustanovama, ali i svi aktivni stanovnici naše županije. Koliko je važan svaki čovjek vidimo i na primjeru ovogodišnjih laureata. Na poseban način čestitam fra Andriji Bilokapiću, velikom čovjeku i duhovnom autoritetu, dobitniku nagrade za životno djelo i zahvaljujem mu što je danas predslavio misu u Sv. Frane povodom Dana županije. Naravno, s pijetetom se prisjećamo lika i djela pokojne Nives Kozulić s posthumnim priznanjem Zadarske županije, kojeg je svojim djelovanjem svakako zaslužila – kazao je župan Longin.

Dosadašnji ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je da nema kutka županije u koji se nije ulagalo u prethodnome razdoblju:

-Zadarska županija razvija se iznadprosječno dobro. O tome svjedoči treći navjeći rast BDP-a, kada gledamo od 2016. do 2023. godine., zatim rekordna zaposlenost od svih županija, a ono što posebno veseli je kontinuirani trend većeg dolaska ljudi od odlaska, dakle pozitivan migracijski saldo još od 2018. na ovamo – rekao je s govornice Erlić.

Fra Andrija Bilokapić, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Zadarske županije skromno je izrazio zahvalnost za dobivenu nagradu. Poručio je kako to nije samo njegova nagrada,već nagrada svih koji su skupa s njim dali svoj osobni obol kako bi zajednica rasla kao jedno tijelo:

-Svi postojimo iz darivatelja i iz darovanosti. Izrastamo iz korijena drugoga, izrastamo iz korijena drugih. Mnogi su utkani u naše živote a osobito su mnogi utkani  u moj život. To je najprije onaj koji nas čini postojanima. Iza svega stoji mudrost, ljubav i Stvoritelj – rekao je fra Andrija kazavšli kako je čudesni krajolik naše županije dar te kako su ga mnogi osvajači htjeli oteti te kako su mnogui i prolili svoju krv braneći ga. No, upozorio je, zlo otimačine ne prestaje.

-Danas je najokrutnije. Možete sad misliti što god hoćete, ali danas je najokrutnije jer je ozakonjenjeno, jer nam pod krinkom našeg dobra, kažu dajte, rasprodajte, kažu to je vaše dobro, ali to je krinka. Mi smo ovdje i nitko ne može ovaj kraj tako voljeti i upravljati njime kao oni koji su tu stvoreni – naglasio je u nadahnutom govoru.

Nagradu Zadarske županije za životno djelo također je, posthumno, dobila Nives Kozulić, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije te bivša predsjednica Društva arhitekata Zadra. Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini, dobili su: Udruga pomoraca „Sv. Nikola“ Vrsi, Državni arhiv u Zadru, Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar, svjetski i europski prvak u paratekwondou Mateo Škara,  Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Yacht Club Biograd, voditelj knjižnice u mjestu Sali na Dugom otoku, teolog, bibliotekar i kolumnist Zadarskog lista Ante Mihić, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Zoranić“ Zadar, Rukometni klub Zadar 2013 i Humanitarna udruga „Antonio Jurjević“.