Početna VIJESTI Županijskih milijun kuna za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Županijskih milijun kuna za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Zadarska županija i ove je godine osigurala milijun kuna za potpore poljoprivrednicima. Na mrežnim stranicama županije objavljen je javni poziv za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, a prijave se zaprimaju do 13. lipnja 2022. godine.

Putem ovog javnog poziva moguće je financirati više različitih aktivnosti – od kupnje opreme, strojeva i alata, plastenika i staklenika, novih trajnih nasada, povećanja stočnog fonda i navodnjavanja pa do opremanja kušaonica, ulaganja u marketinške aktivnosti i ekološkog certificiranja proizvoda.

„U proteklom razdoblju Zadarska županija je uložila značajna sredstva kako bi pomogla razvoj naše poljoprivrede, od redovnih godišnjih potpora proizvođačima pa do izgradnje više sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina. Naši su proizvođači napravili velik iskorak u kvaliteti, a zajednički nam je cilj brendirati Zadarsku županiju kao eno-gastro destinaciju za što svakako imamo preduvjete. Potencijal naše poljoprivredne proizvodnje je iznimno velik, a potporama za ruralni razvoj i dalje nastojimo pomoći u podizanju kvalitete postojećih i otvaranju novih seoskih gospodarstava“, istaknuo je župan Božidar Longin.

Ukupan iznos potpora za poljoprivredu i ruralni razvoj iznosi milijun kuna, a javni poziv podijeljen je na dva dijela. Za mjere 1, 2, 3 i 8 osigurano je 800 tisuća kuna i to za kupnju opreme, strojeva, sadnog materijala, stoke te adaptacije/gradnje i opremanja objekata za preradu i prodaju vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu (kušaonice i izletišta), dok je za mjere 6 i 7 osigurano 200 tisuća kuna za sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama, marketinške aktivnosti i certificiranje proizvoda.

„Iznos potpore za mjere 1, 2, 3 i 8 financira se u 100-postotnom iznosu te je najmanji traženi iznos potpore 10 tisuća kuna, a maksimalno se može dobiti 30 tisuća kuna. Za mjere 6 i 7 koje se odnose na certifikaciju i promociju poljoprivrednih proizvoda sufinancira se do 50 posto vrijednosti projekta, u maksimalnom iznosu od pet tisuća kuna“, pojasnio je pročelnik za poljoprivredu Daniel Segarić.

Svi zahtjevi za potpore moraju biti ispunjeni elektronski, a mogu se dostaviti putem pošte ili na e-mail poljoprivreda@zadarska-zupanija.hr. Na toj adresi mogu se postaviti i sva pitanja vezana uz javne pozive za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju.