Početna VIJESTI DAN JE SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

DAN JE SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Vukovar obilježava 32 godina od sloma herojske obrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.  Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom. Dio branitelja pokušao se u probojima izvući iz grada. Oni koji su ostali odvedeni su u srpske koncentracijske logore, a mnogi su i ubijeni. Iz vukovarske bolnice jugoslavenska vojska izvela je 19. studenoga ranjenike, branitelje i civile, koji su pobijeni u noći s 20. na 21. studenoga na poljoprivrednom dobru Ovčari, nedaleko od Vukovara.  Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 žrtava od kojih je najmlađa imala 16 godina, a najstarija 84 godine.

U Škabrnji,  malom ravnokotarskom mjestu, na današnji  dan  prije 32 godine nad stanovnicima, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, mučki zločin počinili su pripadnici bivše JNA, srpskih paravojnih postrojba SAO Krajine i dobrovoljačkih skupina iz Srbije i BiH. Pokolj u ravnokotarskome mjestu Škabrnji počinjen je istog dana kad je slomljena herojska obrana Vukovara. Mučki su ubijena 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. U Domovinskom ratu u Škabrnji je ubijeno 56 civila, a poginulo je i 25 branitelja iz toga mjesta. Nakon rata još je šestero mještana poginulo od minsko-eksplozivnih sredstava.

Za zločine u Škabrnji osuđena je samo negdašnja medicinska sestra Zorana Banić. Bila je optužena i osuđena za kršenje međunarodnog prava i sudjelovanje u napadu i ubijanju stanovništva u Škabrnji 18. Studenoga.  Najprije je u odsutnosti osuđena na 20 godina zatvora, a nakon dva ponovljena suđenja smanjena joj je kazna na šest godina. Iz zatvora je izišla u listopadu 2007. 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA U ŠKABRNJI

Okupljanje sudionika komemoracije na ulazu u Škabrnju – Ambar, na početku Ulice 18. Studenog 1991., previđeno je od 9:20 do 9:45 sati. Komemorativni program započinje u 9:45. Kolona sjećanja kreće u 10:15 do Spomen obilježja masovne grobnice  gdje će se u 10:45 položiti vijenci i zapaliti svijeće. U Crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije u 11 sati počinje sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu.

U podne održat će se „Korak po korak“ hodnja do Spomen obilježja na mjesnom groblju sv.Luke gdje će se potom kod središnjeg križa zapaliti svijeće i položiti vijenci. Time će i završiti program obilježavanja 32. obljetnice stradanja Škabrnje.