Početna VIJESTI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE Svijeće, cvijeće i molitva za...

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE Svijeće, cvijeće i molitva za sve žrtve

29. je obljetnica stradanja civila i branitelja u Vukovaru i Škabrnji.

U posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, u Vukovaru će se u srijedu obilježiti 29. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991. Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Vukovar je u potpunosti razrušen, u zarobljeničke logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 nesrba. Po do sada prikupljenim podacima, u tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno 2.717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru.

U spomen na njihovu žrtvu, ulicama Vukovara će u 10,15 sati, proći Kolona sjećanja u kojoj se ove godine, zbog epidemioloških mjera potaknutih pandemijom koronavirusa, ne očekuje ni približno toliko sudionika kao prošlih godina kada je ulicama toga grada znalo proći na desetke tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država. U koloni sjećanja bit će cijeli državni vrh. Prije Kolone sjećanja, ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Županijskoj ulici, održat će se kratki komemorativni program. Po dolasku na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, državna izaslanstva položit će vijenac i zapaliti svijeću, a molitvu za poginule, ubijene i nestale izreći će đakovački i osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić. Nakon mise, premijer Plenković položit će vijenac i zapaliti svijeću na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a prije njega, u 11 sati, počast žrtvama Ovčare, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odat će i predsjednik Republike Zoran Milanović koji neće sudjelovati u Koloni sjećanja.

Danas se obilježava i tužna obljetnica u Škabrnji.

U tom su selu četnici uz pomoć JNA i Mladićeva Kninskog korpusa na današnji dan prije 29 godina zvjerski ubili 48 civila i 15 branitelja, a tijekom višegodišnje okupacije, broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. U tom mjestu gotovo da i nema obitelji koja nije izgubila nekog od bližnjih. Ove godine zbog pandemijsklih uvjeta građani su zamoljeni da danas ne dolaze u Škabnju da se ne stvaraju gužve. Načelnik Bubnjar pozvao je sve da ove godine umjesto dolaska u  mjesto počast odaju svim stradalima za Domovinu na tih i dostojanstven način u krugu obitelji sjećanjem i paljenjem svijeća, u svojim gradovima i selima. Apelirao je i na one koji će usprkos situaciji doći u Škabrnju da to bude u danima uoči ili nakon 18.studenoga kako bi se svi skupa manje izlagali riziku izbjegavanjem većeg okupljanja.