Početna VIJEST DANAS JE USKRS! Najveći kršćanski blagdan kojim se slavi središnji događaj kršćanstva...

DANAS JE USKRS! Najveći kršćanski blagdan kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće

Foto: ilustracija/pixabay.com

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih i njegova pobjeda nad grijehom.

Za vjernike je Uskrs središte cijele liturgijske godine kao i središnje otajstvo vjere. Kako kaže sveti Pavao u Poslanici Korinćanima: “Ako pak Krist nije uskrsnuo uzaludno je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša. Zatekli bismo se kao lažni svjedoci Božji što posvjedočismo protiv Boga: da je uskrisio Krista, kojega nije uskrisio” (1 Kor 15,14s). Uskrs svima koji vjeruju u Krista jamči da će jednom s njime uskrsnuti, da smrt više nad njima ne gospoduje i da je ono što je prvi Adam uništio izvornim grijehom, Krist obnovio svojom smrću i uskrsnućem.

Uz blagdan Uskrsa vezani su u Hrvata mnogi pučki običaji: blagdanski spravljena jela i kolači, njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, a domaćice peku kruh, pogače te slastice. Hrana se prije blagovanja nosi u crkvu na uskrsnu misu, gdje je svećenik blagoslovi. Djeca se za Uskrs igraju pisanicama – tuckaju se njima, gađaju ih kovanicama, traže ih po kući ili u travi i slično. Šarene pisanice, zečevi i pilići, kao simboli ponovnog rođenja i obnove života, uobičajen su motiv tijekom uskrsnih blagdana.

U 11 sati posredstvom službenoga YouTube kanala Zagrebačke nadbiskupije te na službenoj Facebook stranici Nadbiskupije uživo će se prenositi svečano euharistijsko slavlje iz Crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Mariji Bistrici. Sveto misno slavlje predslavit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv.Stošije s početkom u 11 sati kada će podijeliti i papinski blagoslov s potpunim oprostom