Početna LIFESTYLE Danas se obilježava Svjetski dan kupusa

Danas se obilježava Svjetski dan kupusa

Nacionalni dan kupusa obilježava se 17. veljače.  Kupus postoji već tisućama godina i dolazi u različitim varijantama. Prokulica, brokula, cvjetača, korabica i kelj smatraju se dijelom obitelji kupusa.

Kupus posjeduje  izniman nutritivni profil. Odličan je izvor vitamina C, sadrži približno jednaku količinu ovog vitamina kao agrumi. Vrlo dobar je izvor neprobavljivih vlakana, vitamina B skupine i vitamina A te minerala kalija, kalcija, magnezija, fosfora, mangana. Pritom je niskokalorična namirnica koja osigurava tek 25 kcal u 100 g. Ipak, apsolutni adut kupusa su fitokemikalije glukozinolati, molekule koje su posljednjih godina u žarištu interesa znanstvenika budući da posjeduju antikarcinogeno djelovanje.

Ljekovita svojstva kupusa: snaži imunitet, potiče probavu i mršavljenje, štiti dišne puteve, čuva zdravlje želuca, smanjuje upale u tijelu.

Nizozemski moreplovci konzumirali su ga na dugim putovanjima kako bi spriječili skorbut, bolest izazvanu nedostatkom vitamina C.  A prvi njemački doseljenici donijeli su recept za kiseli kupus u SAD.

Osim što posjeduje živopisnu povijest i uz njega se vežu brojne legende.

Prema jednoj legendi, starogrčki kralj Lycurgus naljutio je boga Dioniza uništivši njegove svete vinograde. Iz osvete, vinova loza ga je napala i zarobila, te je on u jednom trenutku zaplakao, a iz njegovih suza nastao je kupus! Mit o kupusu živ je i u nekim drugim europskim zemljama, kao što su Irska i Njemačka.

Stari Rimljani su imali toliko visoko mišljenje o kupusu da je on ušao u njihovu mitologiju. Za vrijeme njihovih čuvenih pijanki na sred stola uvijek se nalazila velika zdjela sa svježim lišćem kupusa. Naime, oni bi redovito u stankama između opijanja jeli svježi kupus, vjerujući da će upravo on apsorbirati alkohol iz vina kojeg su u velikim količinama i popili.