Početna LIFESTYLE Đir po gradu predstavlja vam pravi zimski koktel – „Čičak“ u Muro...

Đir po gradu predstavlja vam pravi zimski koktel – „Čičak“ u Muro baru

Nadamo se da niste od onih koji koktele piju samo ljeti. Bila bi to prava šteta jer kokteli mogu biti i vrlo zanimljiva zimska pića, pogotovo kad ih osmisli pravi koktel majstor s dugogodišnjim iskustvom.

Kroz manifestaciju „Đir po gradu“ predstavljamo vam pravi zimski koktel zanimljivog imena „Čičak“, kojeg možete isprobati u Muro baru na zadarskim bedemima. Ovaj se bar od svog otvorenja isprofilirao kao mjesto na Poluotoku u kojem možete isprobati već dobro poznate koktele, ali i neke nove, karakteristične baš za Muro bar.

Zimski koktel, kojeg je osmislio vlasnik ovog ugostiteljskog objekta, Ante Butić, zove se „Čičak“, a ime je dobio, kako smo saznali, po priči „Čudesna šuma“. Sastojci za ovaj koktel su svježi đumbir, Captain Morgan spice (može i bilo koji tamni rum), Fireball – kanadski viski od cimeta, svježi sok od limuna, limunska trava i Coca Cola.

Za dekoraciju se upotrebljavaju dehidrirani agrumi, bilo da se radi o naranči, limunu ili limeti, kao i chilli strings koje ovom piću daju određenu „jaču“ notu. Ovaj bi se koktel mogao svidjeti oni kojima vole „Long Island Ice Tea“ ili „Cuba Libre“, ali i svim drugima jer nije toliko jak i vrlo je pitak.

Doznali smo i zbog kojeg bi se još razloga mogao zvati „Čičak“. Naime, kad ga probate, nakon nekoliko sekundi počnete osjećati tu blagu žestinu. Kombinacija cimeta, đumbira i chillija polako će razbuditi vaše smrznute stanice i brzo vas ugrijati. Makar je okarakteriziran kao zimski, „Čičak“ je osvježavajuć i u ljetnim mjesecima, a od hrane odlično se kombinira s crvenim mesom.Kako je rekao Butić, ovo je još jedan njegov koktel u nizu kojeg možete i sami raditi kod kuće.

Jedan od takvih koktela je i njegov Muro Spritz, koji se sastoji od crnog desertnog vina Bomary vinarije Degarra, Maraskina, svježeg limunovog soka i soda vode, a koji je postao pravi hit. Ukoliko imate afiniteta postati barmen i znati sve o koktelima, pruža vam se prilika kroz osnovni tečaj za barmene kojeg organizira Udruga ugostiteljskih djelatnika Back2Basic, čiji je Butić predsjednik.

Tečaj će se odvijati u dva dijela, prvi započinje 6. veljače, a drugi 13. ožujka i održavat će se u Muro baru. Na oba tečaja obučavat će se po šest kandidata.