Početna LIFESTYLE Farmaceut Frane Herenda pokrenuo Tečaj fitoterapije i prirodne kozmetike

Farmaceut Frane Herenda pokrenuo Tečaj fitoterapije i prirodne kozmetike

Frane Herenda, farmaceut i fitoaromaterapeut, pokrenuo je Tečaj fitoterapije i prirodne kozmetike, prvi takav iz Zadra, koji će se moći slušati online. 

Ubrzo kreće vaš on-line Tečaj fitoterapije i Tečaj prirodne kozmetike s aromaterapijom. Što je to uopće fitoterapija?

– Fitoterapija je dio integrativne medicine koja okuplja znanja temeljena na dokazima ili na dugotrajnoj tradicionalnoj upotrebi uz poznati profil sigurnosti. Možemo je nazvati i znanstvenim prirodnim terapijama.

Iza vas je više stotina stručnih predavanja, ali ovo je vaš prvi tečaj?

– U ovom obliku da, trebao sam biti voditelj škole fitoterapije prije godinu i pol, ali nas je pandemija spriječila. S druge strane, već godinama držim svoje Tečajeve u ljekarničkim ustanovama diljem Hrvatske.

Tko se može prijaviti, kome je namijenjeno?

– Najviše je upisanih farmaceuta, farmaceutskih tehničara i nutricionista, ali ima i drugih ljubitelja prirodnih terapija. S obzirom na pregršt dezinformacija o prirodnim metodama liječenja koje su dostupne preko društvenih mreža i općenito na internetu, dobrodošao je svatko tko želi naučiti kako primjenjivati prirodne terapije temeljene na dokazima.

Tečaj prirodne terapije s aromaterapijom upisuju uistinu raznoliki ljubitelji prirodne kozmetike, iz cijele Hrvatske, ali i šire.

Posljednjih godinu dana različiti tečajevi su se preselili na on-line platforme, tako će se održavati i tvoji Tečajevi?

Ljepše je predavati u živo, ali ovako je barem polaznicima jednostavnije organizirati se iz svog doma, mogu poslušati i snimljeno predavanje, ali što je najvažnije, mogu prisustvovati svi zainteresirani, pa čak i iz drugih država.

Fitoterapija ima vrlo malo praktičnog rada, tako da tu nema poteškoća, a s Prirodnom kozmetikom ćemo trebati biti kreativniji: poslat ćemo sve sastojke polaznicima i izrađivat ćemo kreme i druge proizvode u svojim kuhinjama. Bit će zabavno!

Knjiga “Prirodna kozmetika” je veliki uspjeh, rasprodana su dva izdanj, a u prodaji je još uvijek englesko i slovensko izdanje. Planiraš li i nastavak?

Planiram, ali Tečajevi su sad prioritet. Oni će biti izvrsna prilika za utvrditi čime je potrebno nadopuniti knjigu, koji recepti bi bili najpotrebniji i najzanimljiviji, ali i što je potrebno dodatno objasniti iz prvih izdanja.