Početna VIJESTI Grbin: “Potencijal SDP-a u Zadru je velik, a gradonačelnik Dukić je odgovoran...

Grbin: “Potencijal SDP-a u Zadru je velik, a gradonačelnik Dukić je odgovoran za situaciju oko proračuna!”

Foto: noviradio.hr

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sa glavnim je članovima stranke u Zadru održao svojevrsni „team building“ na kojem su započeli s pripremama za iduće parlamentarne izbore. U Zadru je ovih dana boravio i američki PR stručnjak Alex Braun koji bi ih trebao usmjeravati u kampanji, a koji je javnosti poznat kao nekadašnji savjetnik Zorana Milanovića i Davora Bernardića u istim situacijama.

– Razgovarali smo o tome kako pripremiti stranku za izbore i o tome što ćemo građanima Republike Hrvatske na tim izborima ponuditi. Jako sam zadovoljan i ponosan što smo u tome jedinstveni. Ono što u fokusu djelovanja SDP-a mora biti do izbora je briga za građane. Za njihov standard, za to kako osigurati da građani u Republici Hrvatskoj mogu normalno i dostojanstveno živjeti od svog rada. Prošla godina je bila izuzetno teška, a ova potpuno nesposobna Vlada nije poduzela ništa da sustavno pomogne građanima. Sustavnog pristupa borbi protiv inflacije i podizanje standarda građana, toga kod HDZ-a nema.

Na pitanje oko Zakona o izbornim jedinicama i njegovim eventualnim izmjenama, Grbin je odgovorio da je od njega hitnije da se osigura da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije može isplaćivati novac iz fondova.

– Zabrljali su sa softverom do te mjere da Ministarstvo fondova Europske Unije još nije prešlo na euro. A što se tiče Zakona o izbornim jedinicama, SDP je prije godinu dana predložio svoj prijedlog. Znači, deset dana je dovoljno da se napravi konkretan prijedlog koji će biti usklađen s brojem stanovnika u Hrvatskoj. Zašto u HDZ-u još nisu spremni, e to je pitanje na koje moraju odgovoriti Andrej Plenković i ministar Ivan Malenica ako su u stanju oko njega se dogovoriti. A ako u tu varijablu uključimo još i Ivana Anušića, onda je jasno kako ćemo se načekati prije nego što se iz HDZ-a smisle i to naprave.

Oko potencijalnih partnera SDP-u u nadolazećoj kampanji Grbin nije htio previše govoriti. Rekao je tek kako će njihovi partneri biti sve one političke stranke koje dijele njihove vrijednosti.

– Naše vrijednosti su pomoć građanima i osiguranje da mogu u ovim vremenima normalno i dostojanstveno živjeti. U tome smo jedinstveni i to je stav SDP-a. I oni koji te vrijednosti dijele s nama, oni su dobrodošli. Oni koji te vrijednosti ne dijele, oni koji ljude dijele po nacionalnosti ili boji kože, s njima je teško biti u istoj prostoriji, a kamoli razgovarati.

Foto: noviradio.hr

Grbin je rekao i kako je jako zadovoljan zadarskim ogrankom SDP-a.

– Potencijal SDP-a u Zadru je velik. Danijel Radeta i Jure Zubčić rade odličan posao. Marko Vučetić, koji nije član SDP-a, a s kojim odlično surađujemo, je izuzetan čovjek. Ne samo da sam zadovoljan, nego sam i osobno sretan kad mogu doći u Zadar i s njima razgovarati o politici ali i drugim temama. Svi skupa rade dobar posao i mislim da građani to prepoznaju – kaže Grbin koji se osvrnuo i na situaciju oko proračuna Zadra.

– Ovo je nezabilježeno u Hrvatskoj. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić je predložio proračun, a na njega su vijećnici sukladno svojim pravima podnijeli amandmane. Ako je neki od tih amandmana bio nezakonit onda je gradonačelnik pravovremeno o tome trebao obavijestiti vijećnike i objasniti zašto je to tako. Nas u Saboru stručne službe i Ministarstvo financija obavijeste ako smo podnijeli amandman koji je nezakonit i objasne zašto je to tako. Gradonačelnik je proračun predložio, vijećnici su na njega dali amandmane koje su kasnije i izglasali. Gradonačelnik s tim nije bio zadovoljan i sve je obustavio i stvorio potpuni kaos. Kasnile su plaće, a sada za svoje djelovanje pokušava optužiti druge. Radeta je dao prošli tjedan konstruktivan prijedlog. Rekao je gradonačelniku da povuče prijedlog za obustavu akta i da dođe u gradsko vijeće sa prijedlogom proračuna koji, ako je nezakonit, će biti usklađen sa zakonom i mi ćemo to podržati. Dakle, na gradonačelniku je da odluči hoće li u ovoj situaciji politizirati, blokirati sve mjere koje bi se u Zadru trebale dogoditi za unaprjeđenje građana i njihovog standarda ili neće. Povijest nas uči da će HDZ prije politizirati nego napraviti ono što je dobro za ljude.

Grbin je još rekao i kako će podržati inicijativu Javno je dobro i njihov prosvjed koji je najavljen za 2. veljače u Zagrebu jer neće dopustiti da se novim prijedlogom Zakona o pomorskom dobru kradu plaže. Isto tako, rekao je da ne vidi zašto SDP ne bi podržala Zorana Milanovića ako se ponovno kandidira za predsjednika Hrvatske, iako je trenutno fokus na parlamentarne izbore.

Što se, pak, politike Zorana Milanovića oko rata u Rusiji tiče, Grbin kaže kako je politika predsjednika Milanovića prema Ukrajini da je Rusija u Ukrajini agresor, a da je Ukrajina napadnuta. I to je politika SDP-a iza koje stojimo. Ali ono što neće dopustiti, kaže Grbin, je da se pod krinkom pomoći Ukrajini, ili bilo kome drugome, krši ustavni poredak Republike Hrvatske.