Početna VIJESTI HZJZ objavio detaljne upute za cijepljenje protiv koronavirusa

HZJZ objavio detaljne upute za cijepljenje protiv koronavirusa

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremio je upute/pripreme za cijepljenje protiv COVID-19.

Nabava i količine cjepiva.

Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv COVID-19, koju provodi Europska komisija i cjepivo će biti dostupno u Hrvatskoj u isto vrijeme kad i u drugim zemljama Europske unije.
Nabava se ugovara s više proizvođača i postupci još traju.
Ugovori s četiri proizvođača su već zaključeni.
Prema tim ugovorima očekujemo ukupno 5.600.000 doza cjepiva do kraja 2021. godine.

Naručena su cjepiva sljedećih proizvođača:

  • AstraZeneca/Oxford (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 2.700.000 doza
  • Johnson&Johnson/Janssen (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 900.000 doza
  • Pfizer/BioNTech (mRNA cjepivo) – 1.000.000 doza
  • Moderna (mRNA cjepivo)– 1.000.000 doza

U tijeku su dogovori oko sklapanja ugovora s CureVac-om (mRNA cjepivo), predloženo je tražiti 500.000 doza.
Postoji neobvezujuća mogućnost nabave Sanofi/GSK cjepiva (adjuvantirano proteinsko).

S obzirom da se sva* cjepiva primjenjuju u dvije doze s različitim razmacima, do sada ugovorena količina je dostatna za cijepljenje 2.800.000 stanovnika Republike Hrvatske.
* osim Janssenovog cjepiva za koje postoji mogućnost primjene 1 doze

Organizacija cijepljenja

Cijepljenje je predviđeno provoditi prema Planu cijepljenja.
Prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu, po potrebi i uz pomoć stožera civilne zaštite (CZ).

Cjepiva se razlikuju po načinu skladištenja, načinu čuvanja u hladnjacima na mjestu cijepljenja i načinu upotrebe samog cjepiva.

Prvo cjepivo koje će biti registrirano i odmah potom distribuirano u države članice EU je Pfizer/BioNTech cjepivo (zaštićeni naziv Comirnaty), za koje je Europska agencija za lijekove 21.12.2020. dala pozitivno mišljenje o puštanju u promet.

Prva faza cijepljenja

S obzirom da je Pfizerovo cjepivo najzahtjevnije u smislu logistike, potrebno je ubrzano i temeljito pripremiti se za početak cijepljenja kako bi se u što većoj mjeri iskoristile pristigle količine. Naime, ovo cjepivo se skladišti na temperaturi -70 stupnjeva Celzijusa i nakon otapanja može se čuvati na temperaturi hladnjaka najdulje pet dana. Pakirano je u bočicama od pet doza i treba se rekonstituirati/razrijediti fiziološkom otopinom prije primjene. Rekonstituirano cjepivo se smije koristiti najdulje šest sati ako se čuva u hladnjaku, a maksimalno dva sata ako se čuva na sobnoj temperaturi.

Pfizerovo cjepivo će biti u Hrvatsku isporučivano u tjednim isporukama, počevši 26. prosinca 2020. Prva „ceremonijalna“ isporuka od 9750 doza cjepiva (10 kutija) očekuje se 26. prosinca i početak cijepljenja 27. prosinca, a zatim su predviđene tjedne isporuke cjepiva prema planu isporuke koji je dostavio proizvođač.
Prema tom planu, u tjednu između Božića i Nove godine proizvođač će isporučiti još 8 kutija (7.800 doza), a potom će tijekom siječnja i veljače isporučivati 18 kutija tjedno (17.550 doza). Tijekom ožujka postupno će se povećavati broj tjednih doza.

Osam kutija koje dolaze pred Novu godinu iz logističkih razloga bit će distribuirano izravno u zavode za javno zdravstvo (ZZJZ) koji imaju zamrzivače na -70°C.

Za slijedeće „tjedne isporuke od 18 kutija s kojima se započinje odmah iza Nove godine i koje će se distribuirati u sve ZZJZ, izradit će se plan distribucije i poslati svim ZZJZ.

S obzirom da je potrebno u roku od pet dana cjepivo distribuirati iz ZZJZ do mjesta primjene te cijepiti, nužno je unaprijed imati definiran plan distribucije cjepiva kako bi se pri objavi datuma početka cijepljenja znalo točno tko koga gdje i kada cijepi (za druge vrste cjepiva planiranje neće biti tako zahtjevno i kompleksno, jer se mogu dulje čuvati na temperaturi hladnjaka, pa će distribucija i provedba cijepljenja biti fleksibilnija).
Pri preuzimanju cjepiva nije potrebno stavljati na stranu polovicu količine radi čuvanja za drugu dozu, jer prema dostavljenom planu isporuke, na vrijeme će biti isporučena dovoljna količina cjepiva za primjenu druge doze u svrhu završetka započetog cijepljenja. Međutim, potrebno je planirati da se od količine koja će doći tri tjedna kasnije, mora namiriti potreba za drugom dozom u svih osoba u kojih je već započeto cijepljenje, prije nego što se krene cijepiti nove cijepljenike.

Kad se procijepe svi zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije osobe, sa slijedećim dozama koje će stizati, počinju se cijepiti starije osobe koje nisu u domovima za starije te svi kronični bolesnici (stariji od 16 godina), u okviru indikacija koje će biti registrirane putem Europske agencije za lijekove.

Više pročitajte ovdje.