Početna LIFESTYLE IDETE NA PUT? Sve informacije na jednom mjestu!

IDETE NA PUT? Sve informacije na jednom mjestu!

foto: koronavirus.hr

Sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku moraju u obaveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

AKTUALNE MJERE UNUTAR EUROPE


Albanija – proglasila je stanje prirodne nesreće te uvela mjeru ograničavanja kretanja unutar ili izvan zemlje. Više detalja oko mjera pogledajte na linku.

Austrija – Ulazak u Austriju dozvoljen je samo na određenim graničnim prijelazima i pod određenim uvjetima (npr. liječnička potvrda). Više detalja oko trenutnih mjera pogledajte na linku.


Bosna i Hercegovina –  Do daljnjeg svi strani državljani, uključujući i hrvatske državljane, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu samo s valjanom putovnicom. Nakon trijaže na granici, BiH izdaje rješenje o karanteni u trajanju od 28 dana.  Od 2. travnja temeljem dogovora između Hrvatske i BiH, privremeno je s radom prestalo 20 pograničnih prijelaza s BIH za pogranični promet: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica, Gabela Polje. ijeće ministara, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je 24. ožujka Odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini. Ovom odlukom zatvaraju se granični prijelazi na zračnim lukama za putnike a ostaju samo prijelazi za cargo promet. Odluka stupa na snagu 30. ožujka u 6:00 sati. Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku i o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu kojom se određuju granični prijelazi između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore za prijevoz robe u tranzitu i putni pravci kojima je dopušteno kretanje teretnih motornih vozila registriranih u drugim državama u tranzitu kroz BiH, kao mjera sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti prouzrokovane novim koronavirusom. Više detalja pogledajte na linku.


Bugarska – Na svim graničnim prijelazima uvedena je privremena zabrana ulaska za državljane trećih zemalja i za sva prijevozna sredstva. Također se uvodi privremena zabrana ulaska i za sve iz EU ili Schengenskih zemalja koje uključuju visoki rizik od širenja koronavirusa, bez obzira na njihovo državljanstvo: Italije, Španjolske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Njemačke, Nizozemske, Švicarske, Austrije, Belgije, Islanda, Lihtenštajna i Luksemburga, također za sve prijelaze i prijevozna sredstva. Zabrane se ne primjenjuju na bugarske državljane i druge određene iznimke. Više detalja pogledajte na linku.
 

Crna Gora – Do 2. svibnja produljena je zabrana uplovljavanja svih kruzera i jahti u luke: Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor – Portonovi, Tivat (Gat I i Gat II) i Zelenika. Produljeno je zatvaranje graničnih prijelaza za putnički granični promet prema: Bosni i Hercegovini: Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča, granični prelaz: Šula – Vitina, na putnom pravcu Pljevlja – Foča; Albaniji: Grnčar – Baškim, na putnom pravcu Plav – Skadar, Sukobin – Murićani na putnom pravcu Ulcinj – Skadar; Hrvatskoj: Kobila – Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik; Srbiji: Ranče – Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje, Vuče – Godovo na putnom pravcu Rožaje – Tutin; Na snazi je i zabrana putovanja državljanima Crne Gore u: Japan, Francusku, Njemačku, Švicarsku, Dansku Austriju, a pod zdravstveno sanitarni nadzor u međunarodnom prometu idu povratnici/putnici iz: Japana, Francuske, Njemačke, Švicarske, Danske, Slovenije, Austrije; Do 30. travnja produžena je primjerna sljedećih mjera: zabrana ulaska strancima, osim strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori i strancima koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe. Promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno sanitarnog nadzora. Obvezna je samoizolacija za sve crnogorske državljane, kao i za strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, koji dolaze iz inozemstva u trajanju od 14 dana. Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti donijelo je 24. ožujka odluku o obustaviputničkog međunarodnog prometa, osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava, Operativnom štabu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, uz obavezan smještaj u karantenu. Više detalja pogledajte na linku.


Danska –  Mjere granične kontrole produljene su do 11. svibnja. Državljani koji nisu Danci mogu očekivati da će im se odbiti ulazak, osim ako nemaju opravdanu svrhu ulaska u zemlju. Više detalja pogledajte na linku.

Francuska je odlučila obustaviti izdavanje viza do daljnjega. Više detalja pogledajte ovdje ovdje.
 

Grčka – Na snazi su ograničenja putovanja u i iz Albanije, Italije, Sjeverne Makedonije, Španjolske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i Njemačke. Grci i državljani EU mogu ući u zemlju, ali moraju u 14-dnevnu karantenu. Do 18. svibnja 2020. građanima zemalja izvan EU nije dozvoljen ulazak u Grčku, osim u slučajevima nužnosti koji se odnose isključivo na hitni rad ili obiteljske razoge. Više detalja pogledajte na linku.


Latvija je zabranila ulazak svima osim svojim državljanima i onima sa stalnim boravištem. Kretanje osoba i vozila preko zračne luke, luke, željeznice i graničnih prijelaza na vanjskoj granici Europske unije, kao i na graničnim prijelazima namijenjenim lokalnom graničnom prometu, osim teretnog prijevoza, zabranjeni su od 17. ožujka 2020. Ministar unutarnjih poslova i ministar vanjskih poslova mogu napraviti iznimke od kretanja osoba i vozila. Uvedene su i posebne odredbe za ulazak građana Estonije i Litve. Više pogledajte na linku. ​

Mađarska – Hrvatska i Mađarska dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice, koje se odnose na one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini od 30km od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem u tom području. Omogućava im se prelaženje granice svaki dan, odnosno kad postoji potreba za prelaženjem, uz obveznu samoizolaciju u vlastitom domu po povratku-izuzeti su od samoizolacije u trajanju od 14 dana, što je uobičajen postupak za sve osobe koje uđu u RH. Od 31. ožujka primjenuje se na svim cestovnim graničnim prijelazima između Hrvatske i Mađarske. Ublažavanje uvedenih zdravstvenih mjera odnosi se samo na one državljane dviju država koji imaju opravdani razlog za prelaženje granice zbog obavljanja radova koji se smatraju važnima za gospodarstvo, kao i na one koji mogu dokazati da imaju poljoprivredno zemljište na državnom području druge države radi obavljanja poljoprivrednih radova. Od 2. travnja svi granični prijelazi na mađarsko-austrijskoj granici i prijelaz Balassagyarmat između Slovačke i Mađarske ponovno su otvoreni za osobe koje svakodnevno putuju na posao, tj. rade s obje strane granice. Od 17. ožujka strani državljani ne mogu ući u Mađarsku dok je mađarskim građanima dopušteno ući. Ograničenje se odnosi na sve granice. Više detalja pogledajte na linku
 

Njemačka – Državljani članica EU-a, kao i građani Ujedinjene Kraljevine, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske, smiju putovati kroz Njemačku kako bi došli do svoje matične zemlje ako nije moguća druga veza. Uvedene su granične kontrole između Njemačke i Italije, Španjolske, Austrije, Švicarske, Francuske, Luksemburga i Danske. Svi njemački državljani, građani EU-a, državljani zemalja koji su potpisali sporazume u vezi sa Schengenskim sporazumom ili pojedinci koji žive u Njemačkoj, moraju u dvotjednu obveznu karantenu nakon povratka u prebivalište u Njemačkoj, nakon što su nekoliko dana boravili u inozemstvu, uz određene iznimke. Sve detalje pogledajte ovdje.

 
Poljska je do 3. svibnja produljila zatvaranje granica za strance. Svi poljski državljani i stranci koji su za to ovlašteni, a koji su sada izvan svojih granica, mogu se vratiti u Poljsku nakon čega im slijedi mjera 14 dana obvezne kućne karantene. Obustavljene su međunarodne putničke zračne i željezničke veze, ali prijevoz tereta funkcionira. Ograničenje u zračnom prometu koje se odnosi na domaće i međunarodne putničke letove, na snazi je do 26. travnja. Sve detalje o mjerama kao i iznimke pogledajte ovdje.

 
Portugal 
– 17. travnja produljena je zabrana zračnog prometa na 30 dana na sve letove do i iz zemalja izvan EU, s time da postoje određeni izuzeci. Više detalja pogledajte ovdje.

Sjeverna Makedonija – Vlada je 16. ožujka donijela odluku da se svi granični prijelazi zatvaraju za prolaz stranih državljana, osim za ulazak i tranzit kamiona, za predstavnike diplomatskog zbora, kao i za druge osobe za koje će Ministarstvo unutarnjih poslova izdati dozvolu nakon prethodnog mišljenja Glavnog kriznog stožera za koordinaciju, koje će potvrditi da postoji poseban državni ili ekonomski interes. Zatvorena je i međunarodna zračna luka Skopje. Više detalja pogledajte ovdje. 

Slovenija – Vlada je 23. travnja donijela Uredbu o zabrani obavljanja zračnih usluga u Sloveniji, kojom je proširena zabrana obavljanja međunarodnog linijskog i specijalnog (charter) prijevoza putnika i zrakoplova općeg zrakoplovstva, koju je ranije donijela. Odredba zabranjuje međunarodni zračni prijevoz putnika iz svih zemalja u Sloveniju, uključujući unutar Europske unije. Vlada je 11. travnja donijela Uredbu kojom određuje kontrolne točke na unutarnjim granicama s Italijom, Austrijom i Mađarskom, kad su otvorene i tko može prelaziti državnu granicu na pojedinim kontrolnim točkama. Pored toga, dekretom se određuje tko će biti u karanteni prilikom ulaska, kome je dopušteno ući u zemlju, a kome nije. Osobama koje ulaze u Sloveniju bit će određena sedmodnevna umjesto dosadašnje dvotjedne karantene, a ta ograničenja neće vrijediti za prekogranične radnike, prijevoz tereta, odlazak na sprovod, tranzitne putnike koji će u istom danu napuštati slovenski prostor i druge određene iznimke. Više detalja pronađite ovdje.


Srbija – Vlada Republike Srbije donijela je na sjednici 28. ožujka najnovije mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, među kojima je i odluka da se sve mjere samoizolacije produže s 14 na 28 dana. Svim građanima Republike Srbije, kao i strancima s boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. ožujka i kasnije, produžuje se obavezna mjera kućne samoizolacije s 14 na 28 dana. Drugim riječima, svima koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rješenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dva tjedna, izolacija automatski nastavlja teći još dva tjedna.Svi granični prijelazi u Republici Srbiji zatvoreni su od 20. ožujka ujutro. Više detalja možete pronaći ovdje.
 
Slovačka je zatvorila sve granice i zračne luke za strane državljane koji ne mogu dokazati da borave u državi. Više detalja pogledajte na linku.
 
Švicarska u dogovoru s FDFA, (Federal Department of Forreign Affairs)  FDHA (Federal Department of Home Affairs) definira visokorizične zemlje ili područja. Od 25. ožujka 2020., sve se zemlje trenutačno smatraju visokorizičnim zemljama ili područjima, uz iznimku Kneževine Lihtenštajn. Osobama iz visokorizičnih zemalja i regija bit će odbijen ulazak u Švicarsku, no moguće su iznimke, primjerice za osobe koje žive ili rade u Švicarskoj. Više detalja pogledajte na linku.


*Preporučuje se svim građanima da odgode putovanja koja nisu nužna, u sve države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene novim koronavirusom