Početna CRNA KRONIKA INTERNA ISTRAGA RAVNATELJSTVA POLICIJE Bilo je prekoračenja ovlasti u slučaju iz Benkovca...

INTERNA ISTRAGA RAVNATELJSTVA POLICIJE Bilo je prekoračenja ovlasti u slučaju iz Benkovca 9. veljače, protiv policajca pokrenut disciplinski postupak

Foto: MUP

Na upit Novog radija Ravnateljstvo policije oglasilo se po pitanju prekoračenja policijskih ovlasti u dva slučaja koja su uzdrmala zadarsku javnost u veljači i kolovozu ove godine.

Ovaj potonji dogodio se na blagdan Velike Gospe u mjestu Korlat kojom prilikom je dovedeno u pitanje policijsko postupanje, alkoholiziranost policijskog službenika i potegnuto pitanje prekoračenja ovlasti. Tada su, podsjećamo privedene tri osobe u dobi od 33, 24 i 23 godine, koje se sumnjiči za prisilu prema službenoj osobi te prijetnju. Sve je, sjećamo se, zabilježeno na snimci jednog od privedenih mladića. Iz ravnateljstva kažu kako je za ove slučajeve oformljen poseban stručni tim koji nije utvrdio prekoračenje policijskih ovlasti u slučaju iz Korlata. Dodaju kako nakon nekoliko izdanih mjera upozorenja i naredbi prema trojici mladića nije postignut cilj, policijski su službenici uporabili tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje kao najbliži oblik sredstva prisile. Također je utvrđeno da policijsko postupanje nije bilo motivirano bilo nacionalnošću sudionika bilo govorom sudionika.

No interna istraga pronašla je prekoračenje ovlasti u slučaju koji se dogodio 9. veljače u kockarnici u Benkovcu kad je policajac nad 41- godišnjim muškarcem uporabio sredstava prisile.Tom prilikom je 41-godišnji hrvatski državljanin sankcioniran zbog prekršaja iz članka 13. i članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te prekršaja iz čl. 16. Zakona o osobnoj iskaznici.

Iz ravnateljstva kažu kako je utvrđeno da je jedan od policijskih službenika svojim postupanjem ostvario obilježja povrede službene dužnosti. Sukladno tome načelnik PU zadarske je protiv policijskog službenika podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pred nadležnim Odjelom prvostupanjskog disciplinskog sudovanja Split zbog počinjene teže povrede službene dužnosti.