Početna LIFESTYLE ISTRAŽIVANJE EUROSTATA: Građani Hrvatske i Malte najdeblji u EU

ISTRAŽIVANJE EUROSTATA: Građani Hrvatske i Malte najdeblji u EU

Foto: Eurostat

Udio odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom razlikuje se među državama članicama EU-a, a najveći udio zabilježen je u Hrvatskoj i Malti, gdje se 2019. 65 % odraslih osoba smatralo prekomjernom tjelesnom težinom. S druge strane, najniži udjeli zabilježeni su u Italiji (46 %), Francuskoj (47 %) i Luksemburgu (48 %). 

Te informacije proizlaze iz prvih rezultata Europske ankete o zdravlju (EHIS; treći val) koji je danas objavio Eurostat. EHIS-om se mjeri zdravstveno stanje, odrednice zdravlja i upotreba zdravstvenih usluga građana EU-a.

Iako je u 2019. 45 % odraslih osoba koje žive u EU-u imalo uobičajenu težinu, nešto više od polovine (53 %) smatralo se prekomjernom težinom (36 % pretilih osoba i 17 % pretilo) i gotovo 3 % težine, prema njihovu indeksu tjelesne mase (BMI). BMI je mjera težine osobe u odnosu na njihovu visinu koja se prilično dobro povezuje s tjelesnom masnoćom.

Uz iznimku osoba starijih od 75 godina, što je starija dobna skupina, to je veći udio osoba s prekomjernom tjelesnom težinom: najniži udio zabilježen je među osobama u dobi od 18 do 24 godine (25 %), dok su oni u dobi od 65 do 74 godine imali najveći udio (66 %), što je slično stopi pretilosti (6 % naspram 22 %).

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210721-2?etrans=hr