Početna IZBORI 2021 KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA DR.BRUKETA O PROBLEMIMA GRAĐANA I KAKO IH RIJEŠITI

KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA DR.BRUKETA O PROBLEMIMA GRAĐANA I KAKO IH RIJEŠITI

Zadar

Dr. Denis Bruketa, kandidat za gradonačelnika grada Zadra (stranka Za Zadar) osvrnuo se na komentare građana na našoj facebook stranici o problemima u njihovim kvartovima. Kaže kako je iz komentara vidljivo da ponekad i naoko male i manje stvari puno znače za poboljšanje kvalitete života u našemu gradu. Njegovo očitovanje prenosimo u cjelosti:

O PROBELMIMA U PROMETU

Svi zajedno svakodnevno sudjelujemo u prometu pa je tako sigurnost prometa od temeljne važnosti. Stoga, evo počinjem najprije s komentiranjem pitanja upravo iz te domene. Ogledala, ležeći policajci, prometna signalizacija ono je čega ne smije nedostajati. Za to se novaca ima i mora imati! Mjesni bi odbori prvenstveno o tome trebali voditi računa, no ako oni ponekad i zakažu, a iz komentara je vidljivo da je to nekad nažalost i tako, zadatak je Gradonačelnika da iste upozori na propuste te da se i svi mjesni odbori urede na način da budu sigurni za prometovanje kako automobila, a još više i pješaka.

Važan dio programa stranke Za Zadar,  posvećen je ovoj temi, dakle prometu i regulaciji prometa,  uz uvođenje rotora na svim mjestima gdje god je to moguće i s predviđenim besplatnim parkiranjem za građane grada Zadra.

ODVODNJA I KANALIZACIJA

Drugo najzastupljenije pitanje u komentarima je sustav odvodnje i kanalizacijski sustav. Izgradnja potrebne mreže još je u tijeku. Razumljivo je nestrpljenje onih čija domaćinstva još nemaju adekvatna rješenja, no kako se radi o velikim projektima na razini našega Grada, ali i Županije, pa i na razini Domovine nam Hrvatske, a koji su velikim dijelom financirani iz europskih fondova po prilici u 70%-tnom iznosu, radi unapređenja vodovodne i kanalizacijske mreže, a u cilju povećanja stupnja zaštite izvorišta pitke vode, smanjenja zagađenja mora, smanjenja gubitaka vode i povećanja učinkovitosti vodoopskrbnog sustava, radovi su u tijeku, a Grad će sa svoje strane učiniti sve, da se u što skorije vrijeme i na zadovoljstvo svih i okončaju!

Kao građani svjesni smo važnosti vode, ali nam je još razvijati svijest o njenoj zaštiti, kvalitetnom gospodarenju i racionalnom korištenju. Kao gradonačelnički kandidat želim građanima našega Grada Zadra ali i Zadarske županije omogućiti besplatno korištenje 2 ili i 3 kubna metra vode mjesečno po domaćinstvu, te pozivam građane da o ovom životno bitnom elementu počnu razmišljati na svrsishodan i odgovoran način, jer su uz malo truda dostupni načini kako možemo kvalitetnije i pažljivije gospodariti vodom. Voda je javno dobro i temelj života na Zemlji, te je nužno da bude dostupna svima! Naš cilj je i postavljanje nekoliko javnih česmi (dizajniranih kvalitetnih špina) na više lokacija u gradu kako bi voda bila dostupna svima  i u svako doba, a time će se smanjiti i količina proizvedenog plastičnog otpada, tj. smanit će se onečišćenja okoliša.  O vodi ćemo zasigurno još puno razgovarati u vremenu koje slijedi, a sa svoje strane učinit ću sve da zajedno gradimo bolje, osvještenije i za stanovanje, za život i za rad, svrsishodnije i kvalitetnije društvo.

ZELENE POVRŠINE I URBANISTIČKI PLAN

Zelene površine i urabanistički plan još su jedna tema koja Vas dragi građani zanima i o kojoj se jako puno raspravlja i raspravlja se s razlogom!  Grad Zadar je pri vrhu ljestvice gradova u Hrvatskoj po broju novoizgrađenih stanova. Dakle, u Zadru se gradi velikim intenzitetom. Moglo bi se reći da imamo izuzetno poduzetno građevinsko poduzetništvo. No, građani time nisu uvijek oduševljeni. Kako bi i bili kad Grad Zadar svakim danom ima sve manje zelenih površina, kada se ruše stoljetna stabla, te se na taj način eko sustav unazađuje i dovodi u pitanje? Moj i naš stav je : ako se (ali jedino i isključivo radi prijeke potrebe) posiječe  jedno stablo, treba posaditi odmah dva nova stabla! Zajednički zadatak nam je da sačuvamo i oplemenimo stare i utemeljimo nove parkove, perivoje, vrtove, cvjetnjake i šetališta.

U proračunu Grad Zadar mora iznaći i sredstva za sadnice koje će donirati svojim građanima i poticati ih i na uređenje svojih vrtova i okućnica. Također, u planu je građanima na uporabu  i korištenje dodijeliti i kvalitetno, parcelirano gradsko poljoprivredno zemljište za tzv. urbane vrtove a za osobno i/ili skupno korištenje, za sadnju i druženje. Nema novih građevinskih dozvola iole većih stambenih gradnji bez rješenja za zelene površine i parkirališta, a gdje se radi i o većim projektima nema dozvola bez rješenja (uz ovo prvo) i za vrtiće, igrališta, škole itd.!

NOVI GRADSKI URED ZA POMOĆ GRAĐANIMA

Drage sugrađanke i sugrađani, poštovani stanovnici Grada Zadra i Zadarske županije, sve Vaše prijedloge i upite sa zadovoljstvom, s dužnom i s posebnom pažnjom i pozornošću ćemo poslušati i razmotriti i uz vašu pomoć i realizirati. U planu nam je i utemeljiti novi gradski Ured za dogovore, razgovore,  mirenja i pomirenja, te za pravnu i svekoliku drugu pomoć građanima koji ćemo ustrojiti u okviru gradske uprave kako bismo Vama uvijek mogli biti na podršku, na pomoć i na usluzi. 

Denis Bruketa; FOTO: noviradio.hr

Sve navedeno i još puno više postoji u programu Stranke Za Zadar! koji nismo pisali samo mi, nego upravo Vi, a koji smo mi samo zabilježili i spremni smo ga zajedno s Vama na zajedničko zadovoljstvo i opću korist i dobro i provesti.

Ukoliko osjećate i držite, zamjećujete, da ovo sve skupa vrijedi, pozivamo Vas na pridruživanje i zajedništvo i  da svi zajedno damo podršku i svoj pojedinačni obol da u našem, najljepšem Gradu na Svijetu zadovoljstvo, potrebe i želje građana jednom zauvijek dođu u središte promišljanja i djelovanja gradske vlasti i svima nama zajedno na prvo mjesto!