Početna FILM Kino Zona u srijedu donosi nadahnjujući dokumentarni film o ženama koje su...

Kino Zona u srijedu donosi nadahnjujući dokumentarni film o ženama koje su promijenile svijet jedrenja!

Bogati filmski program u studenom u Kino Zoni započet je sa svjetskom kino premijerom dokumentarnog filma ”Nun of Your Business”, a dokumentarac će ga i zatvoriti. S izvanrednim i inspirativnim dokumentarnim filmom ”Jedriličarke s broda Maiden” ove srijede bit će zaokružena serija filmova o nevjerojatnim ljudskim pričama i njihovim sudbinama.  

Godine 1989. 24-godišnjakinja Tracy Edwards postala je skiperica prve ženske posade u povijesti prekooceanske jedriličarske utrke Whitbread (danas poznate pod nazivom Ocean Race). Tracyin san o sudjelovanju u natjecanju nailazio je na brdo prepreka: njezini muški kolege nisu vjerovali da ženska posada može uspjeti, mediji su se kladili na njezin neuspjeh, a potencijalni sponzori godinama su je odbijali, bojeći se lošeg publiciteta u slučaju da ne prežive. No Tracy je odbila odustati: stavila je svoj dom pod hipoteku, kupila rabljeni brod i okupila tim jedriličarki. Uz podršku svoje izvanredne posade promijenila je svijet sporta.

Uzbudljiv i napose relevantan film o ženskoj odlučnosti i snazi proslavljenog dokumentariste Alexa Holmesa osvojio je od svojeg premijernog prikazivanja 2018. kako kritiku, tako i publiku, a valja naglasiti kako se na svojem festivalskom putu okitio brojnim priznanjima od kojih valja izdvojiti: nagradu National Board of Review za najbolji dokumentarni film, uži izbor za Oscara u kategoriji Najbolji dokumentarni film, nominacija za nagradu BAFTA 2020 za najbolji prvijenac, nominacija za nagradu Društva američkih redatelja (Directors Guild of America) za izniman redateljski doseg na području dokumentarnog filma; nagrada kritike (Critics’ Choice Award) za najbolji dokumentarni film, Dublin IFF – nagrada publike, Hamptons IFF – nagrada publike u sklopu SummerDocs, Toronto IFF, Sundance IFF, Tribeca IFF…

*Ulaznice po standardnoj cijeni od 20 kn mogu se kupiti svakog radnog dana od 08-14 h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Kazalište lutaka Zadar) sat vremena prije početka projekcije.

*Zbog novodonesenih epidemioloških mjera dodatno je ograničen broj sjedala u dvorani stoga vas molimo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar i Koncertnim uredom Zadar.