Početna FILM Klasik Ridleya Scotta ”Blade Runner” večeras u Kino zoni

Klasik Ridleya Scotta ”Blade Runner” večeras u Kino zoni

Ljubitelji znanstvene-fantastike i oni koji ćete to tek postati, zaokružite na svojim kalendarima petak 25. veljače jer će na velikom platnu Kino Zone 40. godina od premijernog prikazivanja ponovno zasjati ”Blade Runner”, žanrovski klasik Ridleya Scotta!   

U budućnosti narušenoj urbanim i društvenim propadanjem, ali uz visoka tehnološka dostignuća, detektiv 21. stoljeća, točnije, ‘istrebljivač’ Rick Deckard na tragu je četvorici odbjeglih replikanata; kloniranih ljudi izuzetne snage i mogućnosti koji su sada ilegalni i predstavlju opasnost po svoje tvorce. Na svojoj misiji pronalaska i uništenja replikanata, Deckard upoznaje i biva privučen tajanstvenom ženom čije tajne mogu potkopati njegovu dušu.

Kako smo spomenuli u uvodu, režiju ovog vizualnog i filozofski prošaranog spektakla potpisuje veliki Ridley Scott, roman Philipa K. Dicka ”Sanjaju li androidi električne ovce?” u scenarij su fantastično pretočili Hampton Fancher i David Webb Peoples, nezaboravnu glazbu je skladao legendarni Vangelis, a u glavnim ulogama briljiraju Harrison Ford, Rutger Hauer i Sean Young. Premda svojevremeno nije pokupio priznanja koja je bez ikakve sumnje zavrijedio, valja spomenuti kako je bio nominiran za Oskare u kategorijama najbolje scenografije i vizualnih efekata, a na BAFTA-ma je osvojio nagrade za najbolju kostimografiju, fotografiju i scenografiju.

Prije okruglih 40 godina, spomenuti redateljski velikan u kina je izbacio film koji isprva nije bio baš najbolje prihvaćen niti od publike niti od kritike, no s vremenom je postao iznimno utjecajan kultni klasik kojeg danas apsolutno svi relevantni filmski časopisi, publicisti, ali i struka i kritika uvrštavaju među najbolja ostvarenja unutar žanra. Kino Zona vam donosi njegovu restauriranu, ‘the final cut’ verziju koja će u takvom izdanju biti premijerno prikazana u našem gradu.  

Nakon projekcije filma, pročelnik Odjela za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru, filmolog i umjetnički savjetnik Kino Zone, Mario Županović te filmski kritičar i producent Kino Zone, Ivica Perinović, održat će moderirani razgovor s uvaženim gostima, Tomislavom Brlekom, profesorom na Odsjeku komparativne književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilištu u Zagrebu i Marko Lukić, pročelnik Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru. Ti strastveni zaljubljenici u naš film večeri, govorit će tako o literarnim začecima ideja distopijske budućnosti u književnosti, cyber-punk fenomenu unutar pop kulture, utjecaju ”Blade Runnera” na nadolazeće generacije filmaša, ali i žanr znanstvene fantastike općenito te brojnim drugim temama.

”Blade Runner” je na rasporedu u petak, 25. veljače u 19.30 h, u Kino Zoni u Kazalištu lutaka Zadar!

Ulaznice po cijeni od 25 kuna mogu se kupiti samo na blagajni na lokaciji prikazivanja koja se otvara sat vremena prije početka projekcije (od 18:30 h).

Ulaznice se pak mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*U skladu s važećom Odlukom Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom, ulazak na projekcije moguć je isključivo uz predočenje odgovarajućeg dokaza i to:

• Digitalna EU COVID potvrda ili

• Negativni test (PCR- 72 sata – BAT – 48 sati) ili

• Dokaz o 1. cijepljenju – karton ili potvrda liječnika ili

• Dokaz o preboljenju (unutar 12 mjeseci) – potvrda liječnika