Početna VIJESTI Kreće izrada studijske dokumentacije za vodoopskrbu zadarskih otoka

Kreće izrada studijske dokumentacije za vodoopskrbu zadarskih otoka

Dugoočekivana izgradnja vodoopskrbnog sustava za zadarske otoke dolazi u novu fazu. Naime, kreće se s izradom preostale projektno-tehničke dokumentacije kako bi se u narednom razdoblju projekt mogao pripremiti za apliciranje putem europskih fondova.

Dogovoreno je to na sastanku održanom u zgradi Vlade na Markovom trgu, kojem su između ostalih nazočili župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te predstavnici resornih Ministarstava.

Projekt bi obuhvatio izgradnju vodovodne mreže za cjelokupan drugi prsten zadarskih otoka, uključujući Dugi otok i Zverinac u Općini Sali, Rivanj i Sestrunj u Općini Preko te sve ostale otoke koji administrativno pripadaju Gradu Zadru.

 „Ovo je samo nastavak zacrtanog plana da sva naselja u našoj županiji imaju pitku vodu. Na ovom projektu radimo već duže vrijeme u suradnji s Hrvatskim vodama i predstojnikom ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frkom Petešićem koji je pomogao jako puno na ovom projektu i mogu reći da se iznimno veselim njegovoj realizaciji. Naši otoci su naš biser, a vjerujem da ne treba posebno isticati kako će izgradnja vodovoda doprinijeti kvaliteti života svih stanovnika i njihovom ostanku na otoku, ali i dodatnom razvoju turizma“, kazao je župan Božidar Longin dodavši da je procijenjena vrijednost projekta cjelokupne izgradnje vodovodne mreže na otočnom prostoru oko 470 milijuna kuna. 

Ovo je samo jedan u nizu projekata vodoopskrbe i odvodnje koji se provode na području Zadarske županije. Prije nekoliko dana predstavnici 13 općina i 2 grada s područja naše županije potpisali su sporazum o sufinanciranju izrade Studije izvodivosti za izgradnju aglomeracije Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala i zapadnog dijela zadarskog zaleđa.

„Samo ime projekta dovoljno govori koliku će površinu on pokrivati i sasvim sigurno će to biti najzahtjevnija i najskuplja Aglomeracija u našoj županiji. Ono što je iznimno važno, prema svim najavama i idućem programskom razdoblju Europske unije financirat će se izgradnja odvodnje i vodovoda, tako da imamo realne izglede da ovaj, veliki projekt, provedeno kraju.“

dodao je župan dodajući da  na području Zadarske županije već imamo potpisane dvije aglomeracije, Nin-Privlaka-Vrsi i Zadar-Petrčane koje su vrijedne oko milijardu kuna.

 „Pred potpisom su još dvije, Biogradska rivijera i Preko – Kali, a nadamo se i što skorijem potpisu Aglomeracije Bibinje – Sukošan. Sve to ide u smjeru onoga što smo zacrtali na početku ovog mandata – da sva naša mjesta moraju dobiti vodu i priključak na odvodnju. To je veliki zadatak koji je pred svima nama, ali od izazova nikad nismo bježali i vjerujem da ćemo to zajedničkim snagama ostvariti“, zaključio je župan Longin.