Početna VIJESTI LETJET ĆE I IZNAD ZADRA TE VIRA Zajednički let francuskih i hrvatskih...

LETJET ĆE I IZNAD ZADRA TE VIRA Zajednički let francuskih i hrvatskih Rafalea

Foto: MORH/T. Brandt

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dva višenamjenska borbena aviona Rafale provest će danas zajedničke letačke aktivnosti s avionima Rafale Francuske ratne mornarice koji će poletjeti s francuskog nosača „Charles de Gaulle“. Priopćenje MORH-a prenosimo u cijelosti.

“Let će se provesti u vremenu od 14:30 sati po lokalnom vremenu u publiciranoj zoni iznad ličkog područja do 20 km visine, a piloti će uvježbavati borbu izvan vizualnog dometa „dva na dva“.

Nakon zone u Lici, u formaciji sa četiri aviona, na visini 300 – 350 metara iznad tla, u vremenu oko 15:00 – 15:15 sati, preletjet će gradove Vir, Zadar, Šibenik i Split, nakon čega se razdvajaju i idu na slijetanje. Slijetanje je planirano oko 15:45 sati.

Cilj zajedničkog leta je povećanje stupnja spremnosti hrvatskih pilota za integraciju s francuskim mornaričkim pilotima što doprinosi i jačanju NATO saveza. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Tijekom provedbe planiranog leta postoji mogućnost probijanja zvučnog zida, zbog čega se može očekivati i kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje.”