Početna LIFESTYLE Mala škola ljubavi: kako biti sretan u paru, kad smo toliko različiti?

Mala škola ljubavi: kako biti sretan u paru, kad smo toliko različiti?

Osvanulo nam je Valentinovo! Divan dan za „friško“ zaljubljene koje još uvijek škakljaju leptirići u trbuhu i ošamućeni su feromonima. Lako za te novajlije u vezi, slijepe za mane partnera, no što je s okorjelim parovima u dužim vezama, brakovima, s djecom ili bez, koji dijele svakodnevicu, dobro i zlo, baš kao i toalet i obroke? Ima li kod njih mjesta za romantiku i za sladunjave geste, pogotovo kad svoju polovicu poznaju, ili barem tako misle, „u dušu“?

Kako preživjeti u vezi nakon što prođe „medeni mjesec“ i zajednički život se pokaže u svoj raskoši partnerovih intimnih navika koje prije niste primjećivali? Naravno da sve ovisi o kvaliteti veze, stupnju tolerancije i količini vremena i truda koje su obje strane u nju spremne uložiti. I o osjećajima, naravno. Kad leptirići prestanu lepršati, može ih zamijeniti praznina ili toplina, ovisno jesmo li pronašli pravu osobu ili se tek zavaravamo pa će nam neke njene navike ili osobine otkriti da „to nije to“ jer ih jednostavno nećemo moći podnijeti.

Što s iritantnim navikama

Kostur dobre veze čine zadovoljene emocionalne potrebe, međusobno uvažavanje i – dobra komunikacija. Ako vaša veza pati od povremenih boljki kao što su partnerove navike koje vas beskrajno iritiraju ili premalo vremena koje vam posvećuje, sve se to još može riješiti otvorenom komunikacijom. Kad znate što želite, bit će vam lakše to i ostvariti.

Pa, eto, ako ste na početku veze ili ste već dobrano zaronili u zajednički život i neke stvari još niste posložili, donosimo mali podsjetnik na što trebate obratiti pažnju kako bi vaša veza cvala, rasla i iz zaljubljenosti prerasla u ljubav.

Uskoči mi u kućanskim poslovima

Žene znaju ponosno priznati kako im njihov partner „uskoči“ pomažući im u kućanskim poslovima. Uopće nisu svjesne koliko je ta rečenica prožeta patrijarhalnim poimanjem obitelji i zajednice. Kućanski poslovi nisu odgovornost žene, za njih su podjednako odgovorni svi članovi kućanstva, a kako ćete ih podijeliti ovisi o vašim afinitetima. Primjerice, ako on bolje kuha, ona mu može prepustiti pripremu zajedničkih obroka, ili ako ona voli obavljati sitne popravke po kući, on neće imati ništa protiv jer mu rukovanje alatom ne leži. Važno je da je briga o održavanju prostora u kojem živite zajednička i da kućanske poslove i sve druge obaveze treba ravnopravno podijeliti. Preuzmete li odmah sve na svoja pleća – kućanske poslove, brigu o djeci, računima, nabavci – dugoročno ćete biti preopterećeni i nezadovoljni i žaliti se kako vam nitko ne pomaže. Ako stvari ne postavite odmah na svoje mjesto velikim dijelom ćete si zbog toga biti sami krivi!  

Otvorena komunikacija

Najbolje je odmah staviti karte na stol. Glasno izrecite svoje želje i očekivanja i tražite od partnera da svoja podijeli s vama. Samo iskrenost i uvažavanje potreba oba partnera može voditi skladnom zajedničkom životu. U suprotnom ste na dobrom putu da zaglibite u međusobnim predbacivanjima i beskonačnim svađama. Ako želite da on ili ona nešto naprave, recite to otvoreno i bez uvijanja: Želim da opereš auto…Želim da odemo u kino…Ne želim ovaj vikend provesti s tvojima…

Očekivanje da će druga strana pročitati vaše misli i iz vašeg nezadovoljstva iščitati što vi želite – jednostavno zaboravite. Ako se ne slaže s vama, naravno da ćete o tome razgovarati i uvijek možete naći kompromisno rješenje, no važno je da razgovarate.

Ako vas neke partnerove navike beskrajno iritiraju, otvoreno mu to recite i prihvatite da ni vi niste savršeni i da vas iskrenost druge strane može iznenaditi i povrijediti no morate biti spremni na to. Ne odnosi se to samo na banalne stvari, poput spuštene wc daske ili ostavljanja čarapa posvuda. Što ako otkrijete da osoba u koju ste zaljubljeni ne vodi brigu o sebi, od higijenskih navika i redovitog mijenjanja odjeće do brige o zdravlju? To nije mala stvar, pogotovo ako su vaše navike dijametralno suprotne. Uostalom, ako dobijete djecu, želite za partnera odraslu osobu koja će im biti primjer u svemu, a ne još jedno dijete koje morate tjerati liječniku kad se razboli.

Prostor za sebe

U kvalitetnoj vezi može se tolerirati tračak ljubomore ali ništa više od toga. Ljubomora, zavist, oholost i nadmenost otrovat će svaku vezu, bez obzira bila ona ljubavna, prijateljska ili poslovna. Dijeliti zajednički život s nekim ne znači odreći se svega što smo prije bili i u čemu smo uživali i podrediti se drugoj osobi.

Dobar partner ne mora voljeti vaše prijatelje ali mora poštovati vaš odnos s njima, kao i vrijeme koje želite provesti s njima. Isto vrijedi i za ostale stvari koje volite i u kojima uživate. U dobroj vezi morate imati prostor za sebe i premda vaš partner, primjerice, ne voli putovati ili izlaziti, ne znači da se vi toga trebate odreći. Pravilo je poštovati vlastite i tuđe granice – to se odnosi i na odnos s ostalim članovima obitelji.

Zahvalnost se može vježbati

Zamka u koju većina parova s vremenom upadne je uzimanje partnera i vašeg odnosa zdravo za gotovo. To je gotovo uvijek dvosmjerna ulica, pa ako ste se već našli u njoj i zamjerate partneru što vas ne doživljava kao nekad i ne obasipa komplimentima, ne posvećuje vam dovoljno pažnje ili slično, zapitajte se što ste vi učinili za njega. U odnos treba ulagati jer se neće sam od sebe graditi i obnavljati.

Ako zaista volite svog partnera, ne dozvolite da vašim odnosom zavlada prešutno zamjeranje koje će ga polagano nagrizati. Promijenite ploču i inicirajte promjenu, pokrenite razgovor, poklonite dar od srca, rezervirajte vrijeme, učinite nešto što će vašeg partnera iznenaditi i oduševiti i tako pokažite ljubav.

Onima nesklonima odlasku liječniku, primjerice, možete pokloniti paket UNIQA dodatnog zdravstvenog osiguranja pa se neće više moći opravdavati da ne ide doktoru jer „je uvijek gužva u čekaonicama, mora tražiti uputnice, čekati mjesecima na termin“ i slično. S dodatnim zdravstvenim osiguranjem vaša najmilija osoba do liječnika će doći bez čekanja i bez uputnica, a čak može odabrati i ustanovu i liječnika kod kojeg želi obaviti pregled. Sretan vam dan zaljubljenih!