Početna KULTURA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA Stalna izložba crkvene umjetnosti organizira bogat program

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA Stalna izložba crkvene umjetnosti organizira bogat program

Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru organizira bogat program u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Međunarodni savjet muzeja (ICOM) ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja Muzeji za edukaciju i istraživanje želi istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Važan cilj ove kulturne manifestacije je i valorizacija baštinskih ustanova, kao vrijednih uporišta razmjene znanja i edukativnih iskustava.

Ovogodišnji program u SICU koncipiran je kao dinamična manifestacija koja uključuje i suradnju s drugim muzejima, ali i suradnju s više odgojno-obrazovnih ustanova u Zadru. Program nudi stručni, znanstveni, edukativni i zabavni sadržaj koji odgovara na sve zahtjevnije izazove novih generacija i nove muzejske publike.

U programu sudjeluju učenici osnovnoškolskog uzrasta koji će kroz edukativno-kreativnu radionicu “Škrinja sv. Šimuna” saznati sve važne informacije o toj vrijednoj umjetnini. Kroz zanimljivu radionicu koja traje dva dana učenici će izraditi i oblikovati svoje suvenire s motivima koji se nalaze na škrinji.

U drugom dijelu programa sudjeluju učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru koji će se javnosti predstaviti u petak, 17. svibnja u 18 sati sa izložbom “Kulturna baština kao inspiracija”. Istražujući vrijedne zlatarske predmete u SICU, učenici su praktičnom primjenom stečenih znanja i razvijanjem kreativnog mišljenja stvorili nove ideje koje su prezentirali kroz medij tekstila.

Program završava sudjelovanjem studenata Odjela za povijesti umjetnosti Sveučilišta u Zadru koji se ovaj put ne nalaze u ulozi slušatelja već predavača. Studenti će kroz svoja kratka predavanja približiti zainteresiranoj javnosti najvažnije srednjovjekovne umjetnine koje se čuvaju u SICU.

Autor programa: Ana Jordan Knežević (Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru)

U programu sudjeluju: Katolička osnovna škola Ivo Mašina u Zadru (četvri i peti razredi), Svetište sv. Šimuna u Zadru, Arheološki muzej Zadar (Frane Šunić, Marijana Šušak, Anđela Buljubašić), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar (učenici drugih, trećih i četvrtih razreda, mentorstvo: Sandra Bačić, Marina Pedisić, Marija Mikuličin, Ana-Marija Juričev Modrinić), Sveučilište u Zadru (studenti druge godine preddiplomskog studija povijesti umjetnosti, mentorstvo: dr. sc. Đurđina Lakošeljac), Samostan Sv. Marije u Zadru, Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru (Ana Jordan Knežević).