Početna VIJESTI Ministar Bačić Gradu Zadru ustupio Barutanu iako za to područje još nisu...

Ministar Bačić Gradu Zadru ustupio Barutanu iako za to područje još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi

Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine danas je, temeljem novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, Odlukom o predaji na daljnje raspolaganje Gradu Zadru predao 42 predmeta državne imovine među kojima su najzvučnija područja na Ravnicama, za koje bi finaciranje izrade Urbanističkog plana uređenja na sebe preuzelo Ministarstvo, te “Barutane” gdje bi se u budućnosti trebao izgraditi nogometni i atletski kamp.

Kako je poznato, na području “Barutane” još uvijek nisu riješeni imovinski-pravni odnosi, a Bačić kaže kako je u pitanju jedan spor koji nije pravomoćno dovršen.

– Odlučili smo ići u proces rješavanja tog dijela grada. Uputili smo Grad Zadar da kroz proces na razini Županije otvori postupak kako bi se moglo u potpunosti moglo dovršiti darovanje tih nekretnina na području “Barutane”.

Bačić je rekao i kako ministarstvo potiče i gradnju novih stanova u višestambenim zgradama u Zadru od kojih bi dio bio za prodaju, a dio za najam građanima koji nisu kreditno sposobni za kupnju novih stanova. Usto je kao projekt najavio i mogućnost izgradnje obiteljskih kuća što je i predviđeno Prostornim planom Grada Zadra. One bi se gradile na zemljištu u vlasništvu Grada Zadra uz potporu Ministarstva i Vlade.

Odluku o predaji na daljnje raspolaganje predmete državne imovine Bačić je potpisao s gradonačelnikom Brankom Dukićem koji je svoje zadovoljstvo što je Vlada RH još jednom stavila naglasak na decentralizaciju upravljanja državne imovine. Dukić se u pritom dotaknuo i današnjeg predsjednika republike, nekadašnjeg premijera, Zorana Milanovića.

– Ova Vlada radi sve da ojača poziciju jedinica lokalne samouprave.  U prošlosti, kada je premijer bio Zoran Milanović, dosta javnih funkcija otišlo je u druge centre, a zaustavljeni su zadarski projekti kao što su Luka Gaženica, Centar Mocire, obustavljen je i željeznički promet, usporen je razvoj Višnjika. Vjerujem da će se postupak decentralizacije pojačavati, da će gradovi imati sve alate u rukama za svoj razvoj – kazao je Dukić.