Početna FILM ”Obrana i zaštita” u Kino Zoni

”Obrana i zaštita” u Kino Zoni

Neizostavan naslov na ljestvicama najboljih domaćih ostvarenja od osamostaljenja je svakako i drama Bobe Jelčića ”Obrana i zaštita” s kojom ove srijede nastavljamo svečanost ’15 godina HAVC-a’.

Kada mu umre stari prijatelj Đulaga, Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb. Ali u njegovu rodnom gradu Mostaru ta jednostavna društvena obveza može mu prouzročiti mnoge probleme sa susjedima ili čak s mjesnim političkim moćnicima.

Ovo je uvjerljiva priča o svakodnevnom životu u podijeljenom društvu, svijet u kojem se isprepliću paranoja, komedija i drama. Ovo je i pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu. Prije svega riječ je o čovjeku koji je, kada se njegova zemlja raspala, izgubio sve što ga određuje.

Nakon debitantskog filma ”Ono sve što znaš o meni” (2005.), iskusni kazališni redatelj, glumac i scenarist Bobo Jelčić trijumfalno se vraća s dramom ”Obrana i zaštita” (2013.) i svima potvrđuje kako humane i dirljive priče zna uspješno prikazati i na velikim ekranima, a ne isključivo kazališnim daskama. Za ovaj krajnje osoban projekt privukao je neke od najzvučnijih imena regionalnog filma predvođene legendarnim Bogdanom Diklićem kao i Nadom Đurevski, Ivanom Roščić, Rakanom Rushaidatom, Vinkom Kraljevićem, Selmom Alispahić, Sadžidom Šetić te Sergejem Trifunovićem.

Sigurna režija, vrhunski scenarij i nadahnuti glumački nastupi rezultirali su filmom o kojem se priča još i danas, a to nije promaklo ni struci koja ga je nagradila s mnoštvom priznanja poput impresivnih sedam Zlatnih Arena u Puli uključujući i one za najbolji film, režiju, mušku i žensku glavnu ulogu, Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu, itd., itd.

”Obrana i zaštita” je na rasporedu u srijedu 17. svibnja s početkom od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po prigodnoj cijeni od 2,65 eura (20 kuna) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.