Početna SPORT Odbojkaši Hrvatske u Zadru se spremaju za kvalifikacije za Europsko prvenstvo “Osjećaj...

Odbojkaši Hrvatske u Zadru se spremaju za kvalifikacije za Europsko prvenstvo “Osjećaj je sjajan”, kaže izbornik Zanini

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija već nekoliko dana boravi u Zadru gdje se priprema za dva najvažnija događaja ove godine, a to su dva kvalifikacijska turnira za odlazak na Europsko prvenstvo početkom rujna. Prvi je turnir na rasporedu je od 7. do 9. svibnja u Zadru, a Hrvatska će u skupini igrati još protiv Nizozemske i Švedske.

Drugi se turnir igra tjedan dana kasnije u Apeldoornu, od 14.-16. Svibnja, a samo prvak skupine stječe pravo direktnog plasmana na Europsko prvenstvo, a ta mogućnost postoji još i za pet najboljih drugoplasiranih iz sedam skupina, s time da su EURO već izborile Španjolska i Sjeverna Makedonija.

– Osjećaj biti ovdje u Zadru je sjajan. Svi igrači su stigli u dobroj formi i što je još bolje shvaćaju koliko je važno raditi naporno da narastemo u nekoliko malih detalja koji će kasnije činiti veliku razliku. Naša očekivanja su prije svega da budemo konkurentni našim protivnicima. Favorit skupine je svakako Nizozemska koja igra na visokoj razini i koja je visoko kvalificirana na svjetskoj ljestvici. Međutim, za nas je vrlo važno da napredujemo u našoj igri i da postanemo kompetitivni sa svim ekipama protiv kojih ćemo igrati – kaže izbornik Hrvatske Emanuele Zanini.

– Najvažnije je pokušati se kvalificirati na Europsko prvenstvo kroz dva turnira. Od 7.-9. svibnja u Zadru i 14.-16. svibnja u Rotterdamu, gdje u skupini igramo s Nizozemskom i Švedskom. Prvak skupine ide direktno na Europsko prvenstvo, plus pet najboljih drugoplasiranih, s tim da su već Makedonci i Španjolci izborili EP. Za taj ciklus je izbornik pozvao najjači trenutno raspoloživi sastav, dok će za drugi dio ljeta, za Europsku ligu, Srebrnu skupinu, dati priliku nekim mlađim igračima, pa će odmoriti Zhukouskog, Raiča i Mihalja. Zapravo nam je cilj kroz Europsku ligu producirati novog organizatora igre, kao buduću zamjenu za Zhukouski te novog Raiča i Mihalja, iako se nadamo da će sva trojica još dugo biti na raspolaganju reprezentaciji i zajedno s njom pokušati osigurati što bolji status hrvatske muške odbojke. Nadamo se svi da će se naši reprezentativci nakon Europske lige na kraju ljeta prezentirati što bolje Hrvatsku na Europskom prvenstvu – rekao nam je stručni tajnik pri HOS-u Frane Žanić.

Frane Žanić, stručni tajnik pri HOS-u

Uz seniorsku reprezentaciju, u Zadru se za drugi krug CEV kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo pripremaju i ženska i muška kadetska izabrana vrsta. Podsjetimo, u prvom krugu, igranom u ožujku na Višnjiku, i odbojkašice i odbojkaši Hrvatske završili su na četvrtom mjestu. Svibanjske kvalifikacije posljednje su preko kojih se još može izboriti plasman na EURO koji se u srpnju održava u Slovačkoj i Mađarskoj.