Početna VIJESTI Općina Poličnik zahvalila maslinarima i najavila nekoliko novih projekata

Općina Poličnik zahvalila maslinarima i najavila nekoliko novih projekata

Općina Poličnik ima svoju maslinarsku tradiciju, maslinare, udrugu i uljaru. Naposljetku, maslinina grana nalazi se na amblemu, uz vinovu lozu. Ulja koja proizvedu maslinari iz naših mjesta cijenjena su i redovito osvajaju nagrade. Kako bi potakla da nastave s dobrom praksom, a mlade da se počnu baviti tom granom poljoprivrede, Općina je dodijelila zahvalnice maslinarima koji su nedavno dobili posebna priznanja i šampionske medalje na manifestacijama Dani masline i Noćnjak. 

– Uvijek treba istaknuti one koji su svojim radom i primjerom dali više. Ne samo da ćemo pohvaliti vas, nego kroz vas i sve druge maslinare, kazao je na dodjeli koja se održala u petak načelnik Općine Poličnik Davor Lončar. 

Zahvalnice su dobili Dario Discordia, Ante Lulić, Nedjeljko Jusup i Marin Paić. 

U planu selidba matičnjaka, općinski maslinik i centar za maslinarstvo 

Tom prigodom, načelnik Lončar najavio da Općina priprema nekoliko projekata kojima će nastaviti uspješan razvoj maslinarstva na svom području. 

– Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća donijeli smo odluku da Općina posadi novi maslinik za svoje potrebe na prostoru od 10 hektara. Bili smo na terenu i sa pročelnikom Odsjeka za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Zadarske županije i dogovorili smo da se matičnjak iz Preka seli uz masline koje će Općina posaditi, što pokazuje da njegujemo maslinarstvo. Ubuduće ćemo poticati, kroz ovaj matičnjak i kroz naše masline, mlade ljude da se aktivno uključe u sadnju maslina. 

Načelnik je dodao da Općina ima u planu izgraditi centar za maslinarstvo koji će imati punionicu, kušaonicu i prodavaonicu, a bit će smješten u poslovnoj zoni Grabi. 

– Na taj bismo način vezali sve naše maslinare u veliku grupu jer radom koji ste vi pokazali na terenu, a i kvalitetom ulja, treba vam pružiti nove sadržaje i dati priliku svima, a posebno mladima da se uključe. Cilj je da napravimo brend ulja s područja općine. Ako to može jedna Istra, zašto ne može općina Poličnik, kazao je Lončar.