Početna VIJESTI Oporba protiv Zakona o pomorskom dobru

Oporba protiv Zakona o pomorskom dobru

Novigradsko more - plaža

Ususret prvom čitanju Prijedloga Zakona o pomorskom dobru koji će u srijedu naći na dnevnom redu Sabora, a koji je posljednjih tjedana podigao veliku buru u javnosti, oporbeni klubovi zastupnika upozorili su da bi se zakonom, ako se usvoji, omogućila daljnja privatizacija obale od strane velikih korporacija.

Oporbeni zastupnici uputili su Vladi zahtjev da se zakon, zbog brojnih nedorečenosti koje sadrži, povuče iz saborske procedure i ponovno uputi na javno savjetovanje te doradu. Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović poručila je da je riječ o vrlo opasnom zakonu.

Davanje zalažnog prava bankama koje de facto postaju vlasnici koncesije i s njima barataju, ali i činjenicom da u ovom zakonu Vlada preuzima odgovornost i u potpunosti razvlaščuje Sabor.”

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk ima poruku za premijera Andreja Plenkovića:

Poštovani HDZ-ovci, ne kradite nam i plaže. Kad premijer kaže da nas gleda, ja se nadam da nas sada gleda, a mi njemu poručujemo da mi njega gledamo, ali i čitamo što nam šalje u Hrvatski sabor. To što smo pročitali, vrlo nam je jasno što se želi, želi se poručiti da jedan dio plaža kojesu javne, više neće biti javne.”

“Osim što će nam ograničiti ulaz na plaže, našoj obali prijeti uništavanje bioraznolikosti i daljnja ekološka šteta”, upozorila je zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin:

“Iz tog razloga mi smo već u petak najavili, a od danas se nalazi na našim stranicama peticija “Nije dobro za pomorsko dobro”. Pozivamo cijelu oporbu i naše građane da se ovaj zakon povuče iz procedure.”

Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić kaže da je glavno pitanje kako pronaći mjeru između razvoja turizma i očuvanja općeg i javnog dobra.

U tom smislu, da u narodnom tonu parafraziram jednog našeg saborskog kolegu, tko to naše plaže poklapa.”

Ivana Posavec Krivec iz Kluba Socijaldemokrata i Marijana Puljak iz Kluba zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza poručuju:

“Demokrati se priključuju ovoj zajedničkoj inicijativi. Zaključujemo je da je zakon nejasan, da ga je teško iščitivati i da izaziva mnogo dilema ili dvojbi”, rekla je Posavec Krivec.

“Ne dopustimo da se nastavlja lov u mutnom, ne dopustimo da se uništava pomorsko dobro, opće dobro i javno dobro. Povucite ovaj zakon iz saborske procedure”, poručila je Puljak.

Ako se zakon ne povuče iz saborske procedure, oporba najavljuje da će se priključiti velikom građanskom prosvjedu u organizaciji Građanske inicijative Javno Je Dobro, 2. veljače na Trgu svetog Marka u Zagrebu.