Početna VIJESTI OTVOREN ODJEL ZA MLADE Gradska knjižnica Zadar ponosi se novim prostorom

OTVOREN ODJEL ZA MLADE Gradska knjižnica Zadar ponosi se novim prostorom

foto: noviradio.hr

Gradska knjižnica Zadar danas je, svečano, uz prisutnost brojnih kreativaca i mladih, otvorila Odjel za mlade koji će svojim obogaćenim sadržajima i ugodnim ambijentom svakako pružiti brojne pogodnosti korisnicima ovog prostora. Dugo iščekivani projekt privukao je veliki interes javnosti te su uz brojne predstavnike Grada Zadra, u obilasku bili i gradonačelnik Branko Dukić s pročelnicima, te predstavnici Zadarske županije.

Otvorenje je započelo prigodnim programom uz mladi perspektivni glazbeni bend iz gimnazije Vladimira Nazora koji su začinili cijelu atmosferu i oduševili sve prisutne, naročito gradonačelnika Branka Dukića koji se tijekom obilaska posebno obradovao radionicama kojima su se mladi bavili.

foto: noviradio.hr

Zadarska Gradska knjižnica u svojoj ponudi osim knjiga, informacija i rada u tihoj atmosferi, mladima nudi i bučnu zonu za druženje i odmor, te ostvarivanje svoje kreativnosti. 3D printer, laserski rezač, ksilofon, robot hvataljka, digitalno crtanje, kreativni kutak samo su neki od sadržaja i aktivnosti novoga Odjela za mlade zadarske Gradske knjižnice, ali kako kaže ravnateljica Dorotea Kamber Kontić, knjiga je temelj obrazovanja te se kao takva ne smije zaboraviti.

Gradonačelnik Dukić istaknuo je kako se ovaj dio knjižnice nalazi u prostoru budućeg Centra za mlade za koji vjeruje da će uskoro biti u funkciji.

“Ovo samo pokazuje koliko grad voli knjigu, odnosno koliko Zadrani vole knjigu, vole boraviti ovdje, vole istraživati i baviti se onim što knjiga u biti i daje. To je nešto što našoj mladosti treba: kreativnost, kritička misao, istraživanje, da se mladi bave i sami sobom i da rade programe na dobrobit njih samih”, dodao je.

Unutar novog prostora smješteni su Američki kutak i Glazbena i filmska zbirka koji nude različite mogućnosti.

foto: noviradio.hr

Više o projektu i opremanju prostora koji se nalazi u zgradi do središnje knjižnice ispričala je ravnateljica Gradske knjižnice Zadar, Doroteja Kamber Kontić:

“Planovi za odjel su počeli prije nekog vremena. Grad Zadar je prijavio projekt na Operativni program konkurentnosti i kohezija 2018. godine, za bespovratna sredstva. Obnovljena je cijela zgrada, a dio je dodijeljen Gradskoj knjižnici Zadar i to 955 kvadrata. Očekujemo da korisnici dolaze i koriste prostor“, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice.

Dodala je kako već neko vrijeme prate reakcije korisnika iz čega su proizašli pozitivni rezultati te naglasila kako su uz podršku Grada Zadra uspjeli oblikovati knjižničnu građu kako bi zadovoljila sve koji budu dolazili i koristili novi prostor.

Djelatnici knjižnice prezentirali su dio sadržaja OZM: 3D printer, laserski rezač, ksilofon, robot hvataljku, zeleno platno, konzolu PS5…, a prisutne je naročito oduševila glazbena zbirka s brojnim CD-ima, DVD-ima, knjigama, instrumentima, gramofonom i predivnim novim pločama.