Početna MUZEJI PETRIĆEVI PARKOVI SKULPTURA I SKULPTURA U JAVNOM PROSTORU Predavanje dr.sc. Snježane Pintarić...

PETRIĆEVI PARKOVI SKULPTURA I SKULPTURA U JAVNOM PROSTORU Predavanje dr.sc. Snježane Pintarić (MSU) i Koraljke Alavanja (NMZ)

Predavanje je u četvrtak, 12. 5. 2022. u 18h, Multimedijalna dvorana Kneževe palače

Ratko Petrić umjetnik je koji se cijeloga života zalagao da umjetnost bude prisutna među ljudima, svakodnevno, neposredno. Smatrao je da umjetnik treba aktivno sudjelovati  u kreiranju prostora gradova te se afirmirati stvarajući za prostor u kojem živi. Stoga se od najranijih kiparskih početaka javlja na sve natječaje za javnu skulpturu i sudjeluje u likovnim kolonijama, što rezultira realizacijom 49 skulptura i 10 spomenika u javnom prostoru, većinom u Zadru i Zagrebu, ali i diljem Hrvatske te Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Autor je i inicijator kompleksnih urbanističko-arhitektonskih spomeničkih rješenja i parkova skulptura.

Dr. sc. Snježana Pintarić (MSU), predstavlja tri parka skulputura – Međunarodni park skulptura u Jakovlju, Aleja skulptura na savskom nasipu u Zagrebu i park skulptura pred kućom i ateljeom na Belafuži u Zadru, kojima je Ratko Petrić inicijator, utemeljitelj, organizator, pokretačka snaga i menadžer. Koraljka Alavanja (NMZ) govorit će o Petrićevoj skulpturi u javnom prostoru, nastaloj na lokvnim kolonijama, prema narudžbama i kao pobjednička rješenja na natječajima.