Početna VIJESTI Plenković u Zadru posjetio Centar za kreativne industrije i pogon Maraske koja...

Plenković u Zadru posjetio Centar za kreativne industrije i pogon Maraske koja slavi 200 godina

Premijer Andrej Plenković u pratnji ministrica Nataše Tramišak i Nine Obuljen Koržinek u posjetu je Zadarskoj županiji.

Posjet je započeo sudjelovanjem na završnoj konferenciji projekta “Centar za kreativne industrije” na Relji. Ovaj specijalizirani poduzetnički inkubator za kreativnu industriju ima težište na IT i audiovizualnoj industriji, a njegovom realizacijom doprinosi se jačanju konkurentosti tog sektora u našoj županiji.

Ovaj centar je važan sadržaj za Zadar, za sve one koji žele dati doprinos digitalnoj budućnosti Hrvatske i to upravo kroz kreativne industrije, onaj dio gospodarstva koji će se izrazito razvijati u budućnosti. Znate da smo jedna od prvih zemalja koja je napravila zakonski okvir za prihvat digitalnih nomada. Upravo oni mogu biti korisnici ovog centra, a vidim da je interes velik. Drago mi je da je Zadarska županija dosad povukla 487 milijuna eura europskih sredstava i do pokazuje koncept pametne županije – iskoristiti sve mogućnosti koje nam pruža članstvo u EU. Vlada će podupirati sve ovakve projekte koji doprinose našoj konkurentnosti”, rekao je premijer Plenković.

Nakon posjeta Centru, premijer Plenković posjetio je tvornicu Maraska gdje se sastao s predstavnicima uprave Maraske te je obišao proizvodne pogone. Danas se, naime, obilježava 200 godina industrijske proizvodnje Maraschina te voćnih i biljnih likera u Zadru.

“Maraska je brend ne samo po čuvenom Maraschinu nego brend cijelog ovog podneblja maraške. To je jedna sjajna i uspješna priča. I njima, kao i mnogim drugima, država je u covid krizi izašla u susret i osigurala sredstva za plaće. Dobro se oporavljaju nakon krizne 2020. i vjerujem da će nastaviti sa dobrim poslovanjem i proizvodnjom za domaće te inozemno tržište”, rekao je premijer.

Svečani event proslave 200 godina Maraske održava se u Arsenalu s početkom u 20 sati.