Početna VIJESTI POTPISAN UGOVOR O GRADNJI 6 BRODICA ZA HITNU POMORSKU MEDICINSKU SLUŽBU Ovaj...

POTPISAN UGOVOR O GRADNJI 6 BRODICA ZA HITNU POMORSKU MEDICINSKU SLUŽBU Ovaj projekt osigurat će bolju zdravstvenu skrb ali i bolje uvjete rada djelatnicima hitne medicinske pomoći

U luci Gaženica danas je potpisan ugovor o izgradnji i opremanju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe. Ugovor vrijedan 76 milijuna  440 tisuća kuna velikim djelom, 85 % financirat će EU. “Značajan je to iskorak prema još kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj medicinskoj skrbi na hrvatskim otocima, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš koji je danas boravio u Zadru.

Veliki je to iskorak za naše bolesnike i za naše otočane koji se naravno kao i svi drugi ponekad nađu u zdravstvenim poteškoćama i trebaju ovakvu zdravstvenu zaštitu. To je iskorak koji se funkcionalno nadovezuje na nabavu 12 hitnih analizatora biokemijskih koji se također nalaze diljem naše obale. Dakle svi građani diljem naših otoka mogu biti mirniji jer su mogućnosti koristiti uslugu tih hitnih biokemijskih analizatora koji mogu prepoznati ona stanja koja zahtijevaju hitni transport.“ naglasio je Beroš

Sporazum o nabavci brodica potpisan je između Ministarstva zdravstva kao nositelja projekta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Ravnateljica Zavoda Maja Grba Bujević  istaknula je kako je ovo veliki pomak u kvaliteti skrbi za oboljele , ali i pomak u kvaliteti rada djelatnika hitne medicinske pomoći.

Ovaj projekt donosi modernu i kvalitetnu medicinsku opremu koja će osim bolje zdravstvene skrbi omogućiti bolje uvjete rada onima koji svoju profesiju vide u spašavanju tuđih života. Brodice namjenski izrađene i opremljene za hrvatsku pomorsku medicinsku službu podignut će kvalitetu skrbi za ozlijeđene i oboljele na hrvatskom priobalju“, rekla je Grba Bujević.

Osim u Gaženici brodice će biti stacionirane na vezovima u Malom Lošinju, Rabu, Šibeniku Supetru i Dubrovniku. Osim za hitnu medicinsku službu brodice će biti korištene i za traganje i spašavanje na moru. Državni tajnik Bilaver istaknuo je kako je u prvih 10 mjeseci na moru izvedeno 500 akcija spašavanja i traganja u kojima je spašeno 648 osoba i preko 1000 brodica. No flota je zastarjela:

Svjesni smo kako postojeća flota nije dostatna odnosno ona je zastarjela za učinkovito djelovanje. Zbog toga mi je izuzetno drago da su ovo prva plovila koja su kupljena novcem Europske unije. S obzirom na zastarjelost naše flote krećemo u obnovu cjelokupne flote Lučke kapetanije koja će se provesti u sljedećih nekoliko godina, a koja će biti financirana iz nacionalnih sredstava“, istaknuo je Bilaver.

Brodice će se graditi u hrvatskim brodogradilištima Tehnomont brodogradilište Pula i ISKRA brodogradilište 1 d.o.o Šibenik, a isporuka  6 brodica predviđena je u roku dvije godine.