Početna VIJESTI PREDAVANJE “TRANSHUMANIZAM, DA LI TI SE SVIĐAM” Krešimir Mišak gostuje u Zadru

PREDAVANJE “TRANSHUMANIZAM, DA LI TI SE SVIĐAM” Krešimir Mišak gostuje u Zadru

U Guma baru u petak 24. veljače gostuje novinar, pisac i urednik Krešimir Mišak. Voditelj popularne televizijske emisije ‘Na rubu znanosti’ u Zadru će održati predavanje na temu “Transhumanizam, da li ti se sviđam”.

“U sljedećih deset godina svijet će se promijeniti kao nikad u znanoj povijesti.

Pretjerano je riječ koja je odavno prestala biti pretjerana, pa nije pretjerano reći da će u budućnosti nastati dvije ljudske rase: digitalna i analogna.

Obje će biti tek nastavak trendova koji su već u punom zamahu.

Digitalizacija svijeta nezadrživo vodi prema učitavanju ljudi u cloud, kojega već najavljuju najistaknutiji transhumanisti, i to unutar nekoliko desetljeća od sada.

S druge strane, sve veće razumijevanje posljedica suvremenih trendova kod značajne manjine stvara odluku da im se to ne dogodi.

Danas je još moguć suživot, primjerice, nekoga tko koristi sve tehnološke prednosti pametnih telefona i nekoga tko ih drži na najmanjoj mogućoj razini, ali u trenutku kad se većini nametne neki novi standard (recimo, ugradnja čipa bez kojega neće biti moguće ući niti u tvrtku u kojoj rade ili u vlastiti dom, ili će biti nemoguće plaćati u dućanu bez čipa, ili kupiti bilo kakav frižider ili čak automobil, osim pametnog, vođenog kroz promet kompleksnim umjetnim inteligencijama, ili standard postane sveopća ovisnost o informacijama s Googlea na kojeg će se spajati bežičnim putom kroz čip u mozgu…) bit će sve teže ostati analognim čovjekom.”

Tema o kojoj je riječ jest i medicinska i ekonomska i znanstvena i računalna i etička i filozofska i duhovna, ali prije svega riječ je o sreći i ispunjenosti čovjeka. Ulaz je besplatan a donacije su dobrovoljne navodi organizator udruga “Slobodni ZAjedno” zahvaljujući kojoj imamo priliku prvi puta u Zadru čuti Krešimira Mišaka.