Početna GLAZBA ”Ružni pačići” svjetske pop/rock glazbe-4.dio

”Ružni pačići” svjetske pop/rock glazbe-4.dio

Autor: Damir Košpić

U ovoj rubrici nastavljamo s predstavljanjem ”Ružnih pačića” pop-rock glazbe, pjesama koje u originalnim verzijama malo tko da je primjetio, a u vrijeme kad su objavljene jedva da su i ušle na top ljestvice. No, kao u poznatoj Andersenovoj bajci, iz ružnih pačića nastali su prekrasni labudovi tj. svjetski mega-hitovi, dakako u obradi drugih izvođača. Dakle, istinu na vidjelo-4.dio!

27. SUSPICIOUS MINDS-MARK JAMES

1969.godine Elvis Presley snima svoj veliki hit, “Suspicious Minds”, njegov 18. i ujedno posljednji američki broj 1 u životu. Elvisova verzija”Suspicious Minds”zauzima 91.mjesto na ljestvici 500 najboljih pjesama svih vremena, prema časopisu” Rolling Stone”, a zašto smo rekli Elvisova, pa zato što i u ovom slučaju imamo ”Ružnog pačića”, originalnu verziju koju je godinu ranije snimio sam autor pjesme, Mark James, pravim imenom Francis Rodney Zambon. Primjetit ćete da se Elvis u svojoj obradi nije puno odmakao od originala. Valja napomenuti, možda će za neke čitatelje zvučati blasfemično, ali je činjenica,  da je veliki dio svoje popularnosti legendarni “Kralj Rock ‘n’ Rolla” izgradio upravo na obradama, kako popularnih, tako i nepoznatih pjesama drugih izvođača.

Poslušajte ”Suspicious Minds”u originalnoj izvedbi samog autora pjesme, Marka Jamesa.

28. I WILL ALWAYS LOVE YOU-DOLLY PARTON

1992.godine danas pokojna Whitney Houston nastupila je s Kevinom Costnerom u filmu”The Bodyguard”(”Tjelohranitelj”). Osim što je glumila u filmu, sa 6 pjesama doprinijela je i soundtrack albumu koji se  smatra njenim solo albumom, mada sadrži i pjesme drugih izvođača kao što su ”Kenny G”, Aron Neville i Lisa Stansfield. Najveći hit s tog soundtrack albuma svakako je balada ”I Will Always Love You” koju je 1974.godine originalno snimila sama autorica pjesme, Dolly Parton, i objavila je na svom albumu”Jolene”. Ta verzija je došla na sam vrh Billboardove Country ljestvice. Parton je mnogo godina kasnije u svojim intervjuima govorila da je tu pjesmu svojevremeno želio snimiti i Elvis Presley, pod uvjetom da se potpiše kao koautor, što Dolly nije željela niti čuti i glatko ga je odbila. 1982.godine Parton je iznova snimila ovu pjesmu, a ta verzija se pojavljuje u filmu ”The Best Little Whorehouse in Texas” i ponovo je došla na vrh Country ljestvice čime je prvi put u povijesti neki izvođač, s istom pjesmom , u dva navrata bio na vrhu te ljestvice.                                                

Kako smo naveli, 1992. godine pjesmu je obradila Whitney Houston, promjenila joj ugođaj, s country na soul baladu, i dobila svoj vjerojatno najveći hit u karijeri i inače jednu od najpopularnijih pjesama koje su ikad snimljene.  Prema glazbenoj TV postaji VH-1, Whitneyina verzija je na prvom mjestu najvećih ljubavnih balada te je osvojila Grammya u kategoriji ”Ploča godine”. ”I Will Always Love You” je 10. američki broj 1 hit za Whitney Houston i 14 tjedana je provela na vrhu Billboardove Hot 100 ljestvice, rekord kojeg su tek 1996.godine oborili  Mariah Carey i ”Boyz II Men” s  pjesmom “One Sweet Day”. S 20 milijuna prodanih primjeraka , ”I Will Always Love You” je najprodavaniji singl neke pjevačice u povijesti. Pored američkih, pjesma je bila na vrhu ljestvica u velikom broju zemalja. Zahvaljujući njoj, soundtrack album ”The Bodyguard” bio je na vrhu ljestvica punih 20 tjedana i s 45 milijuna prodanih primjeraka najprodavaniji je soundtrack album svih vremena te jedan od naprodavanijih uopće. Pored toga dobio je Grammya za album godine dok je Whitney Houston dobila Grammya za najbolju žensku vokalnu pop izvedbu. Sve ovo navedeno svrstava, možda prestogo, originalnu verziju pjesme Dolly Parton među ”Ružne pačiće” popularne glazbe, pogotovo kad znamo da je i ona imala više nego zavidan uspjeh, naročito na country ljestvicama.

29. GOT MY MIND SET ON YOU-JAMES RAY

“Got My Mind Set on You” je pjesma koju je napisao Rudy Clark, a originalno ju je 1962.godine snimio američki R&B pjevač James Ray, preminuo je dvije godine kasnije od posljedica predoziranja drogom. Njegova verzija pjesme dospjela je na 22.mjesto američke ljestvice. 1987.godine, najmlađi član legendarnih Beatlesa, George Harrison, objavljuje svoj novi solo album,”Cloud nine” . S tog albuma najveći hit mu je bila upravo obrada pjesme Jamesa Raya,”Got my mind set on you” na kojoj su svirali Eric Clapton, Elton John, Jeff Lynn i Ringo Starr. Pjesma je bila na 2.mjestu u Velikoj Britaniji, ali zato na samom vrhu u Americi. To je bio njegov 3. i ujedno posljednji samostalni američki broj 1 hit u životu, prva dva su “My Sweet Lord” i “Give Me Love (Give Me Peace on Earth)”s početka 70-ih. “Got My Mind Set on You” je također posljednji američki samostalni broj 1 hit za ijednog od Beatlesa do danas! Koncem 90-tih, Harrisonu je dijagnosticiran rak na grlu, a zatim i tumor na mozgu. Preminuo je u Los Angelesu 29. studenog 2001.godine. Na donjem linku poslušajte originalnu verziju”Got My Mind Set on You”u izvedbi Jamesa Raya.

30. IT’S IN HIS KISS-THE SHOOP,SHOOP SONG-MERRY CLAYTON

”The Shoop Shoop Song (It’s in His Kiss)” je pjesma koju je također napisao Rudy Clark, autor ranije spomenute “Got My Mind Set on You”, a originalno ju je 1963., sa samo 15 godina, snimila američka soul pjevačica Merry Clayton. Merry je kasnije pjevala prateće vokale na pjesmama brojnih poznatih izvođača iz 60.-tih, između ostalih, s Mickom Jaggerom je u duetu otpjevala veliki hit Rolling Stonesa ”Gimme Shelter” iz 1969.  Njena verzija pjesme”The Shoop Shoop Song ” prošla je prilično nezapaženo, ali je iste, 1963. godine postala hit u izvedbi Betty Everett. Osim nje, obradili su je i brojni drugi izvođači kao što su Linda Ronstadt, Aretha Franklin, The Supremes, Lulu, The Newbeats, The Hollies, The Searchers, The Nylons, Linda Lewis , Kate Taylor te na koncu i Cher. Njena obrada pojavila se u filmu i soundtrack albumu ”Mermaids”-”Sirene” te potom i na njenom albumu” Love Hurts”. ”The Shoop Shoop Song”, u izvedbi Cher, je bila naročito popularna u Europi i dospjela je na vrh ljestvice u Velikoj Britaniji 1991.godine. Poslušajte originalnu, malo poznatu verziju pjesme u izvedbi Merry Clayton.

31. GIRLS JUST WANT TO HAVE FUN-ROBERT HAZARD

Popularna pjevačica, skladateljica i glumica Cyndi Lauper rođena je 1953.u Queensu, New York. Karijeru je započela u bendu ”Blue Angel”. 1983. godine objavljuje debi album,”She’s So Unusual” s kojim postaje svjetska zvijezda. Album je bio mješavina new wave-a, tinejdžerskog pop-rocka i žešćih, gotovo punk-zvukova i do danas je prodan u 22 milijuna primjeraka. Prema časopisu”Rolling Stone”, ”She’s So Unusual” zauzima 487. mjesto na ljestvice 500 najvećih albuma svih vremena. Pored ”She Bop”, “All Through the Night” i ”Time After Time”, najveći hit s albuma bila je pjesma ”Girls Just Wanna Have Fun” koja je ubrzo postala svojevrsnom feminističkom himnom i jedan je od najvećih hitova iz 80.-ih. Međutim, ”Girls Just Wanna Have Fun” je 1979. napisao i originalno snimio glazbenik iz Filadelfije, Robert Hazard, rođen je kao Robert Rimato, umro je 2008. u svojoj 59.godini života. Osim ove pjesme, Hazard je napisao još 2 novovalna i MTV hita u 80.-ima, “Escalator of Life” i “Change Reaction”koje je snimio uz pomoć svog benda ”Robert Hazard and the Heroes”. Poslušajte njegovu gotovo nepoznatu, originalnu verziju kasnijeg mega hita ”Girls Just Wanna Have Fun”, kojega su, osim Cyndi Lauper, obradili i Miley Cyrus, Pearl Jam, John Mayer, Hoobastank, “Weird Al” Yankovic, Alvin and the Chipmunks, The Killers i još 30-tak izvođača.

Nastavlja se……