Početna GLAZBA ”Ružni pačići” svjetske pop/rock glazbe-9.dio

”Ružni pačići” svjetske pop/rock glazbe-9.dio

Autor: Damir Košpić

U devetom nastavku iz serijala ”Ružni pačići” nastavljamo s predstavljanjem malo poznatih, originalnih verzija pjesama koje su kasnije postale svjetski mega-hitovi, ali u obradi drugih izvođača.

58. MYSTERY TRAIN-JUNIOR PARKER

U kolovozu 1955.godine Elvis Presley objavljuje singl s pjesmama”I Forgot to Remember to Forget”, na A strani, i “Mystery Train”, na B strani. Iako je prva provela 5 tjedana na vrhu američke country ljestvice, druga je ostavila još veći trag u popularnoj glazbi. Naime, “Mystery Train” se smatra jednim od najranijih rockabilly hitova u povijesti. Pored toga, Elvisova verzija zauzima 77. mjesto na ljestvici 500 najvećih pjesama svih vremena, prema časopisu”Rolling Stone”. Zašto smo rekli Elvisova verzija, pa zato što je neuspješniju,originalnu verziju, koju možete čuti na donjem linku, 1953. snimio Memphis blues pjevač Junior Parker i to pod imenom “Little Junior’s Blue Flames”. Osim  Elvisa, “Mystery Train”je  1973. obradila i grupa”The Band”i objavila je na albumu ”Moondog Matinee”.

59. CALIFORNIA DREAMING-BARRY McGUIRE

Poznatu pjesmu”California Dreamin’ ” napisali su supružnici John i Michelle Phillips za svoju tadašnju, nepoznatu folk grupu ”The New Journeymen” koju je producentu Lou Adleru, čelniku Dunhill Recordsa, predstavio kantautor Barry McGuire. McGuire je u to vrijeme imao veliki hit “Eve of Destruction”. Grupa ”The New Journeymen”, koja je u međuvremenu promijenila ime u ”Mamas and the Papas”, potpisuje ugovor s tom diskografskom kućom te u znak zahvalnosti dozvoljavaju Barryu McGuireu da prvi snimi i objavi pjesmu”California Dreamin’ “. I ne samo to, na toj pjesmi su članovi” Mamas and the Papas” otpjevali i prateće vokale. McGuireova verzija prošla je prilično nezapaženo pa su je nedugo zatim” The Mamas and the Papas” odlučili snimiti sami. Bilo je to koncem 1965.godine. Međutim, i ta verzija inicijalno je privukla malu pozornost slušatelja samo u Los Angelesu. Nešto kasnije “California Dreamin’ ” se počela učestalo puštati na jednoj radio postaji u Bostonu, odakle se ubrzo proširila po čitavoj Americi, na kraju dospjevši na 4.mjesto američke ljestvice. ”California Dreamin’ “, u izvedbi”The Mamas & the Papas”, zauzima 89.mjesto na ljestvici 500 najvećih pjesama svih vremena, prema časopisu ”Rolling Stone”. Na donjem linku poslušajte malo poznatu, originalnu verziju pjesme u izvedbi Barrya McGuirea.

60. HARLEM SHUFFLE- BOB & EARL

”Harlem shuffle” je poznata R&B pjesma koju su napisali i 1963.godine originalno snimili ”Bob & Earl” , američki soul duo kojeg su činili Bobby Byrd i Earl Nelson, bivši članovi vokalne grupe”The Hollywood Flames”. Originalna verzija pjesme ”Harlem shuffle” došla je na tek 44.mjesto američke ljestvice.Novu mladost pjesmi udahnule su brojne obrade raznih izvođača kao što su ”Booker T and the MG’s”, ”Vigon”, Johnny and Edgar Winter te naročito ”Rolling Stonesi” čija verzija je objavljena na njihovom 18.studijskom albumu ”Dirty Work” i dospjela je na 5.mjesto Billboardove ljestvice 1986.godine. Poslušajte originalnu verziju pjesme”Harlem shuffle” u izvedbi dua Bob & Earl, za koju je aranžman napravio legendarni Barry White.

61. KILLING ME SOTLY WITH HIS SONG-LORI LIEBERMAN

Pjesmu”Killing Me Softly with His Song” su 1971. napisali Charles Fox i Norman Gimbel, inspirirani dojmovima pjevačice Lori Lieberman nakon što je gledala nastup američkog kantautora Dona McLeana. Na tu temu je nastala  pjesma koju je potom originalno snimila upravo Lori Lieberman, malo poznata američka pjevačica. Međutim, 1973. godine pjesmu je obradila Roberta Flack i postala je svjetski hit, pri tom osvojivši 3 nagrade Grammy, za pjesmu i ploču godine te za najbolju žensku vokalnu pop izvedbu. Robertina”Killing Me Softly with His Song” je 5 tjedana provela na vrhu američke ljestvice, a 1999. je uvedena u Grammy ”Kuću slavnih”. Osim u izvedbi Roberte Flack, pjesma je bila veliki hit  i 1996. u obradi Hip hop grupe”The Fugees”. Njihova verzija bila je na vrhu britanske i 2.mjestu američke ljestvice i prodana je u preko milijun primjeraka. Poslušajte malo poznatu, originalnu verziju pjesme ”Killing Me Softly with His Song”u izvedbi Lori Lieberman.

62. COME BACK AND STAY-JACK LEE

Popularni britanski pjevač Paul Young 1983. godine objavljuje debi album ”No parlez” koji je dospio na vrh britanske ljestvice i prodan je u nekoliko milijuna primjeraka. S tog albuma veliki hit bila je obrada pjesme “Come Back and Stay” koju je originalno, dvije godine ranije, na svom dvostrukom albumu”Bigger Than Life”, objavio sam autor, američki glazbenik Jack Lee, nekadašnji član grupe”The Nerves”.

63. RELIGHT MY FIRE-DAN HARTMANN

“Relight My Fire” je veliki hit grupe”Take That” iz 1993.godine, njihov do tad drugi britanski broj 1 u karijeri. I ovdje se , naravno, radi o obradi, i to pjesme Dana Hartmana iz 1979.godine koja je tada prošla prilično nezapaženo. “Relight My Fire” je naredni objavljeni Hartmannov singl, nakon što je netom stekao svjetsku slavu s disco klasikom “Instant Replay”. Poslušajte originalnu verziju “Relight My Fire” u izvedbi Dana Hartmana.

64. IF I WERE A BOY-BC JEAN

Američka R&B pjevačica, skladateljica i glumica Beyoncé 2008. je objavila svoj 3. samostalni album,” I Am… Sasha Fierce” na kojem je imala svjetski  hit “If I Were a Boy”. Pjesmu je nešto ranije originalno snimila sama autorica, BC Jean, ali bez većeg uspjeha.

https://youtu.be/EdjtO4iKU-A