Početna VIJESTI STEM COUNTY Projekt kojim će se opremiti 13 STEM učionica u 13...

STEM COUNTY Projekt kojim će se opremiti 13 STEM učionica u 13 OŠ Zadarske županije

Početna konferencija projekta „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji” održana je danas u multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije.

Provedbom projekta opremit će se 13 STEM učionica u 13 OŠ u Zadarskoj županiji – od toga 8 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar i 5 kojima je osnivač Zadarska županija. Projekt se financira u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i kraljevine Norveške.

Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je kako cilj suvremenog obrazovanja nije samo povećati količinu učeničkog znanja nego stvoriti temelj za njihovo samostalno istraživanje, otkrića i kreiranje te provođenje svega toga u praksi.

 „Stjecanje STEM vještine kroz osnovnoškolsko obrazovanje najbolja je priprema učenika za uspješan nastavak obrazovanja, a poslije i za uspješno savladavanje izazova tehnološki naprednog društva kojem pripadamo“, rekao je Dukić te naglasio kako je Grad Zadar još prije 11 godina započeo s uspostavom centara izvrsnosti u suradnji s lokalnim udrugama i svojim školama.

Najavio je kako će se nastaviti i s novim projektima modernizacije i nabave opreme za vrtiće i škole.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako je riječ o zanimljivom i suvremenom projektu koji će trajati do sredine travnja 2024. godine, a u kojem će županija dobiti oko 270 tisuća eura.

„Činjenica je da današnja djeca odrastaju uz tehnologiju stoga je nužno prilagoditi obrazovni sustav kao i prostore u kojima se podučavaju. U tom smislu STEM COUNTY donijet će poboljšanje vještina učenika i profesora kroz podizanje kapaciteta i razmjenu znanja i iskustva“, kazao je Longin.

Norveški veleposlanik u Hrvatskoj, Haakon Blankenborg, istaknuo je kako su sudionici projekta u Zadarskoj županiji pronašli zanimljivog partnera – Tvornicu znanosti u Norveškoj koju čini suradnja tvornice znanosti i muzeja.

„Bit ovog projekta je da trebamo raditi zajedno jer se ne možemo razvijati u izolaciji, već samo kroz suradnju“, zaključio je Blankenborg.