Početna HRVATSKA RAST U ZADARSKOJ ŽUPANIJI I DALJE LINEARAN: 4 NOVOZARAŽENA, UKUPNO 37! Novosti...

RAST U ZADARSKOJ ŽUPANIJI I DALJE LINEARAN: 4 NOVOZARAŽENA, UKUPNO 37! Novosti oko izdavanja propusnica…

Zadarska županija od jutros bilježi 4 nova slučaja zaraze korona virusom, što ukupno daje brojku od 39 pozitivnih nalaza na zadarskom području, točnije 37, izuzmemo li bračni par iz Novalje koji administrativno pripada Ličko senjskoj županiji ali je testiran u Zadru, doznaje se na sjednici Županijskog stožera civilne zaštite.

„21 nalaz još uvijek se čeka. Trenutno na Odjelu za COVID-19 leži 17 pacijenata. Jedna je pacijentica na JIL-u i kritično je“, kazao je ravantelj OB Zadar dr. Željko Čulina. Potvrdio je da bolnica i dalje radi sa smanjenim kapacitetom.

„28 liječnika je u samoizolaciji, 33 medicinske sestre i 1 je nezdravstveni djelatnik, ukupno 62 djelatnika OB Zadar“, izvijestio je ravnatelj OB Zadar Čulina.

Ukupna suma koja je do sada uplaćena na račun bolnice Zadar je 2 milijuna i 700 tisuća kuna a Grad Zadar će povrh milijuna prošli tjedan uplatiti novih milijun kuna, izvijestio je Čulina.

Novosti oko izdavanja propusnica

Danas se uvodi nova Odluka o izdavanju propusnica fizičkim osobama koje nemaju registriran OPG, a sve kako bi mogli obrađivati svoje vrtove, voćnjake i trajne nasade. Pojašnjava načelnik Stožera, dožupan Šime Vicković:Od danas se uvodi i nova Odluka o izdavanju propusnica fizičkim osobama koje nemaju registriran OPG, a sve kako bi mogli obrađivati svoje vrtove, voćnjake i trajne nasade.

„Novost je ta da će te potvrde izdavati stožeri općina u kojima se nalazi njihova parcela tako da će građani svoje zahtjeve slati primjerice u Preko gdje ta osoba ima vinograd. Oni će najbolje znati obrađuje li ta osoba uistinu tu poljoprivrednu površinu ili ne“, kazao je načelnik Stožera, dožupan Šime Vicković. U zahtjevu se treba navesti naselje, katastarska čestica i katastarska općina parcele u kojoj se nalazi čestica.

Druga novost odnosi se na osobe koje nemaju mjesto prebivališta u sredinama u kojima se nalaze njihovi najbliži, odnosno kojima su dužni donijeti lijekove i hranu. Te propusnice od danas će izdavati također općine u kojima se nalaze osobe kojima je potrebna pomoć. Općina će prije nego izda propusnicu, poslati to na suglasnost Županijskom stožeru. Ovo sve činimo po uputi Nacionalnog stožera“, kazao je Vicković.

Najviše oboljelih starosti između 50 i 65 godina

Što se tiče dobne strukture oboljelih u Zadarskoj županiji, najviše je onih tzv. srednjih godina. „U životnoj dobi do 19 godina nemamo niti jednog oboljeloga, od 20 do 30 godina imamo 6 oboljelih, u dobnoj skupini od 30 do 50 godina imamo 3 oboljela, od 50 do 65 godina nam je najbrojnija skupina sa 15 oboljelih, od 65 godina do 80 godina starosti imamo šestero oboljelih te u skupini najstarijih, preko 80 godina starosti imamo 5 oboljelih“, izvijestio je epidemiolog dr. Alan Medić iz Zavoda za javno zdravstvo.

Biogradska bolnica još nije spremna; fali kadra

Medić je kazao i kako će bolnica u Biogradu otvoriti svoja vrata tek kada se za to steknu uvjeti, obzirom da se velik broj liječnika još uvijek nalazi u samoizolaciji. „Još nam fali kadra, u petak mislim, počinju izlaziti iz samoizolacije najvažniji faktori, anesteziolozi i internisti, njih sve moramo ponovno testirati i kada sakupimo taj kadar imat ćemo Ortopedsku bolnicu spremnu za prihvat ljudi. Za sada međutim još uvijek imamo mjesta i u OB Zadar za prihvat ljudi“, kazao je Medić. 

„U zadarskoj županiji je još uvijek linearan rast oboljelih od koronavirusa, unatoč tome što se u Ortopedskoj bolnici u Biogradu desio mali „outbrek“. Još uvijek imamo male brojke, od 5 ili 6, najviše 7 zaraženih“, optimistično je zaključio Medić.