Početna VIJESTI Studijsko putovanje zadarskih novinara u Češku u organizaciji Europe direct Zadar

Studijsko putovanje zadarskih novinara u Češku u organizaciji Europe direct Zadar

EUROPE DIRECT ZADAR organizirao je studijsko putovanje u Brno i Prag.  Zadarska delegacija imala je priliku doznati više o radu kolega iz Brna i Praga, iskustvima koja stječu predsjedanjem Vijećem EU te projektima koji su u planu. Također, predstavnici Europe Direct Zadar i novinari predstavili su svoj grad i županiju te neke od projekata financiranih sredstvima iz europskih fondova.

O iskustvima Češke u EU rekao nam je više Martin Svášek iz Ureda za tisak i medije pri Europskoj komisiji u Pragu:

„Ovisno koga pitate. Ako pitate mene osobno, iskustva su pozitivna. Putovanja su mnogo jednostavnija, nema potrebe za vizom unutar EU, nema graničnih kontrola. Puno lakše je studirati u drugim državama kroz razne programe na razini EU. Izjednačene su i roaming usluge tako da nema većih troškova kod komunikacije s obitelji.“

Ured je osnovan da bi educirali i informirali građane i novinare o EU.

„Naš zadatak je da im približimo sve europske direktive, zakone, te im objasnili koja je uloga pojedinih institucija unutar EU. Sve potrebna informacije se nalaze na našim internet stranicama, izdajemo edukativne publikacije, kao i aplikacije u cilju informiranja svih građana Češke. Organiziramo mnogo javnih događanja kao što su konferencije, koncerti i kvizovi. Prepoznali smo važnost sufinanciranja raznih lokalnih projekata koji promoviraju Češku i EU.“

Predstavnici Češkog predsjedanja Vijećem EU upoznali su zadarske novinare s aktivnostima koje provode i benefitima predsjedanja Vijećem EU.

„Češko predsjedanje Vijećem EU-a traje od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. Predsjedanje Vijećem EU ima mnogo pogodnosti. Trenutno smo centar europe, povećali smo vidljivost i diplomatsku reputaciju Češke. To nam daje mogućnost da lakše prezentiramo češku kulturu i tradiciju. Mnogo ljudi dolazi u Češku samo  zbog toga!“ izjavila je Eva Huskova iz press odjela predsjedništva Vijećem EU.

Marija Dušević iz Europa Direct Zadar naglasila je da je uloga Europa direct centara prezentacija prednosti članstva u EU i koje nam sve mogućnosti EU pruža.

„Aktivnosti centra uključuju edukaciju o pravima koja građani imaju u okviru EU, upoznavanje sa EU regulativama i zakonima, te organizaciju seminara, radionica. U Brnu smo posjetili razna mjesta koja su sufinancirana sredstvima EU, kao što su Muzej J.G. Mendela, oca genetike i Vilu Tugendhat. Vila Tugendhat smatra se remek djelom arhitekta Ludwiga Mies van der Rohea i ikonom moderne arhitekture funkcionalizma. Od 1994. godine vila je muzej otvoren za javnost, a 2001. godine upisana je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Kada naši gosti dođu u Zadar, vodimo ih u Kneževu i Providurovu palaču, samostan sv. Nikole koji je još u procesu obnove, te predstavljamo projekt ekološke prirode STREAM – izgradnja kišnih vrtova u Vruljici.“

Inače, Južnomoravska regija čije je sjedište Brno sa Zadarskom županijom ima najaktivniju i izrazito uspješnu suradnju.

« od 14 »