Početna KULTURA Terapeutska uloga fotografije u području kulture i obrazovanja

Terapeutska uloga fotografije u području kulture i obrazovanja

U petak 3.11.2023. s početkom u 18h u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru (Ul. Ante Kuzmanića 3) održat će se predavanje Duške Boban o terapeutskim svojstvima fotografije, odnosno o nizu benefita koje nam pruža čin fotografiranja, analiziranja fotografske slike kao i djelovanja u proširenom polju medija.

U svom izlaganju splitska fotografkinja razmotrit će na koje načine promišljen, pa i programiran pristup fotografiji može pomoći unaprijediti mentalno zdravlje, komunikaciju s drugima te nošenje s različitim problemima. Tijekom jednosatnog druženja, uz obilje vizualnih materijala provesti će nas kroz rad niza umjetnika, pisaca i teoretičara koji su se izražavali fotografijom ili su je teorijski i kreativno istraživali kao poticaj radu u drugim područjima. Osim toga, predstaviti će se i s nekoliko vlastitih umjetničkih radova i projekata iz sfere participativne fotografije u čijem su fokusu jačanje identiteta i pozicija različitih zajednica.

Duška Boban splitska je vizualna umjetnica i edukatorica čiji je primarni medij izražavanja fotografija. Diplomirala je 2000. godine na grafičkom smjeru Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Naziv magistre stekla je 2013. godine na odsjeku vizualnih komunikacija pri Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Usavršavala se na području medijske kulture, dizajna za društvene promjene i terapeutske fotografije. Početkom 2011. pokrenula je neformalnu Inicijativu za Marjan sa svrhom očuvanja istoimene splitske park-šume. Uz redovnu izlagačku praksu i angažman u institucijama civilnog društva, vodi radionice za djecu i odrasle. Članica je Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika (HULU), Split i Udruge za suvremenu umjetnost KVART, Split i Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), Zagreb. Njene se fotografije nalaze u fundusu Galerije umjetnina u Splitu.

Više: www.duskaboban.net i www.scarabay-photography.com .