Početna MUZEJI U ČAST DANA GRADA I BLAGDANA SV.KRŠEVANA Izlazi novi broj časopisa Zadarska...

U ČAST DANA GRADA I BLAGDANA SV.KRŠEVANA Izlazi novi broj časopisa Zadarska smotra

U čast proslave Dana grada Zadra i Blagdana svetoga Krševana, Ogranak Matice hrvatske u Zadru prikazuje novi broj svoga časopisa Zadarska smotra. O časopisu će govoriti: dr. sc. Ivan Magaš, izv. prof. dr. sc. Katarina Ivon te dr. sc. Josip Lisac, prof. emeritus, glavni urednik časopisa.

Prikaz četvrtog ovogodišnjeg broja „Zadarske smotre“  održat će se 30. studenoga 2023. godine,  u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Don Ive Prodana 1, s početkom u 18:00.

„Zadarska smotra“, časopis Ogranka Matice hrvatske u Zadru, časopis je za kulturu, znanost i umjetnost, a nadovezuje se na tradiciju „Zadarske revije“ od 1952. i „Zadarske smotre“ od 1992. Iako časopis izlazi u Zadru, te je velika pozornost posvećena zadarskom području, prostor u ovom časopisu imaju i drugi krajevi u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

Časopis izlazi tromjesečno a njegovu, sada već prepoznatljivu strukturu, čine znanstveni prinosi, književni tekstovi, eseji, prikazi, prijevodi itd.

Zadarska smotra nije  tek časopis za prelistavanje, već za pomno prečitavanje pošto izlazi dvaput godišnje na 500, 600  ili više stranica. Zbog toga ponekad preuzima i funkciju specifične književne hrestomatije. Razlika ovog časopisa pred sličnim časopisima nije u domoljublju, jer ga njeguju svi časopisi Matice hrvatske, nego u domoznanstvu, kako bi rekli Slovenci, u svrhu dubokog razumijevanja onoga što se baštini i o čemu se piše i treba pisati. Radi toga se neke teme obrađuju i po nekoliko puta u kontinuitetu iz različitih uglova ne bi li se došlo do cjelovitije i pravednije istine o prošlosti i sadašnjosti. (Danko Plevnik).  (…) u njoj zaista svatko može naći nešto zanimljivo, što je cilj ovakvih opsežnih i tematski raznolikih zbornika. (Vesna Piasevoli)