Početna HRVATSKA U Hrvatskoj ukupno 551 slučaj zaraze koronavirusom, troje mrtvih, 37 izliječenih

U Hrvatskoj ukupno 551 slučaj zaraze koronavirusom, troje mrtvih, 37 izliječenih

Nacionalni Stožer civilne zaštite objavio je nove informacije o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

„Od jučer u RH imamo 56 novih detektiranih bolesnika što daje brojku od ukupno 551 bolesnika. To znači da je u proteklih 24 sata 70 novih bolesnika što je s epidemiološke strane zadovoljavajući podatak jer smo u fazi linearnog rasta“ – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.  Učinjena su 4482 testiranja, a prosječna dob oboljelih je 48,02 godina. 54 posto oboljelih su muškarci, a 46 posto žene.

Ministar Beroš rekao je kako ima i tužne i optimistične vijesti.

„Tužna vijest je da od jučer imamo tri preminula bolesnika. Zadnja preminula je gospođa iz Slavonskog Broda, ona je 55. godište i bila je onkološki bolesnik. Suosjećamo s njihovim obiteljima. Ono što daje nadu je da je oporavljeno 37 osoba u RH. Nadajmo se da će najveći dio u ovom trenutku pokazati znakove oporavka. Ovaj podatak ulijeva nadu, nadam se da će našim zajedničkim naporima doći do toga“ – rekao je ministar.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako će moći raditi određeni dućani u sklopu tržnica te prodavaonice građevinskim materijalom u Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji. Ta odluka stupa na snagu danas. Također, izvijestio je i da je do sad utvrđeno da je 781 osoba u kršenju mjera samoizolacije te je o tome obaviješten Državni inspektorat. „Ima i određenih sumnji na manipulacije s propusnicama“ – rekao je Božinović i upozorio da je to vrlo ozbiljno kazneno djelo za koje neće biti oprosta. „Kazne se kreću od 6 mjeseci do čak 5 godina, a u ovakvoj situaciji sigurno se neće izricati minimalne kazne“ – kaže Božinović i dodaje da je u tijeku izrada aplikacije koja će smanjiti na minimum manipulacije sa izradom propusnica.