Početna HRVATSKA Ukinuta mjera stroge zabrane zadržavanja na javnim mjestima; nova pravila o vjenčanjima...

Ukinuta mjera stroge zabrane zadržavanja na javnim mjestima; nova pravila o vjenčanjima i pogrebima

Foto: MUP

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da su pripremljene četiri odluke o epidemiološkim mjerama pri sklapanju braka i životnog partnerstva, pogreba, korištenju dječjih i sportskih igrališta i zadržavanju na javnim mjestima.

“Na pogrebima će moći biti šira obitelj, bez konkretnog ograničenja broja, ali uz pridržavanje epidemioloških uputa. Ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga”, rekao je Božinović. Krug osoba koje mogu biti nazočne na vjenčanjima širi se s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, dok zabrana održavanja svadbenih svečanosti ostaje i dalje.

Božinović je dodao da će Stožer tijekom ponedjeljka donijeti odluku o načinu bavljenja sportom i korištenja sportskih i dječjih igrališta. Što se tiče mjere strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima, ona se neće produljiti.

O prelasku granice, preporukama za autoškole i glazbene škole

U vezi s prelaskom granica, rekao je kako su u jutros vođeni razgovori s predstavnicima Ministarstva turizma, udrugama hotelijera i ugostitelja jer sve te djelatnosti ovise o mogućnostima putovanja. Najavio je i kako će se u razgovoru sa sindikatom nastojati pronaći rješenje da se olakša rad vozačima kamiona koji su najavili blokade zbog otežanog rada zbog obveze samoizolacije.

Capak je rekao kako se kod donošenja preporuka za školu, pokušalo zaštititi zdravlje starijih osoba i tako da oni ne idu po djecu u školu. Rekao je i da su gotove preporuke za autoškole i glazbene škole, ali zbog postupnosti otpuštanja mjera – te će aktivnosti još pričekati.