Početna HRVATSKA “VIZIR, ŠKARE I PAPIR…” Frizerke maskirane ali zadovoljne: “Ništa nam nije problem,...

“VIZIR, ŠKARE I PAPIR…” Frizerke maskirane ali zadovoljne: “Ništa nam nije problem, glavno da se radi…”

Maske, viziri, podne trake za kretanje, sterilizacija pribora i naravno, lista čekanja duža od one za bolnički ultrazvuk, nova su realnost frizerskih salona koji su u ponedjeljak, zajedno sa drugim obrtima i ustanovama, otvorili svoja vrata u drugom krugu popuštanja mjera uslijed pandemije korona virusa.

Prve mušterije, one najbrže i najsnalažljivije, koje su se mudro naručile tjednima unaprijed, već su zadovoljno napustile salon s novim izgledom a procedura koju su pritom prošle i one i majstori zanata, priča su i fotografija za povijest. U frizerskim salonima je broj mušterija ograničen ovisno o kvadraturi, uputa je da su jedni od drugih razdvojeni makar metar i pol a ako se i zaborave, pa se krenu došaptavati i „ćakulati“ u četiri oka, na pravila primjerenog i poželjnog ponašanja podsjeti ih crvena traka iscrtana na podu. Ona vizualno odvaja sjedeća mjesta ali i zadaje pravac kretanja po salonu. Gotovo kao po zračnim lukama. Pa ipak, strogoći unatoč, frizeri su jutros odahnuli, sretni što konačno rade.

„Nije tako strašno kako smo mislili da će biti“ kazala nam je vlasnica salona Friz Factory na zadarskom Bulevaru, Inga Petričević, pokrivena vizirom i zaštitnom maskom. Očekivali smo puno strože mjere, mislim da je, obzirom na to kako je moglo biti, zapravo još skroz ok! Malo smo oblijepili ove trake, imamo pleksiglas na kasi, radi se gotovo kao i do sad. Jedina novost koju smo uveli jest da iza svakog klijenta peremo ogledalo, a maske, rukavice i mantile smo i do sada koristili gotovo u svakodnevnom radu. Kao mjere predostrožnosti smo uveli i vizire. Imamo zapravo viška stvari, nismo bili sigurni što će od svega ovoga trebati, a što neće, pa smo se za svaki slučaj opskrbili“, govori nam veselo Petričević.

Osim maski i vizira novost je i uvođenje „Izjave o zdravstvenom stanju“ koja klijenta dočeka odmah na ulaznim vratima. Mušterija odgovara na nekoliko pitanja o svojem zdravstvenom stanju unatrag zadnjih 14 dana a podaci su tajni i dostavljaju se na traženje jedino HZJZ.

„Ova Izjava služi isključivo za potrebe epidemiologa. Nju morate ovjeriti svojim potpisom a nužna je da epidemiolozi znaju je li u salonu bila bolesna osoba, s kim je i kada bila u kontaktu. Podaci su tajni i ja ih ne mogu pokazati nikome izuzev ovlaštenim osobama odnosno HZJZ“, tumači Petričević.

Izjava o zdravstvenom stanju

Pramenovi samo u odabranim salonima a šiške „kako uspije“

Neki saloni odbijaju za prvo vrijeme raditi pramenove svojim klijenticama, odlučili su se bazirati samo na brze i nužne zahvate poput šišanja i bojanja cijele kose. Pramenovi su naime prava muka koja traje po 3-4 sata. Drugi pak računaju da je bolje pružiti kompletnu uslugu, a pritom i smanjuju broj klijenata u danu. Takvog je mišljenja i naša sugovornica. „Ne vidim smisla u tome da se ne rade pramenovi, važno je da se dobije puna usluga a i smatram da je bolje da sjede 2 klijentice unutra 3 sata, nego da se u 3 sata izmjeni 10 ak klijenta. Manja je cirkulacija ljudi i veća higijena“, kaže Petričević.

Četke u celofanu

I na kraju da pokušamo riješiti misterij… Pitali smo vlasnicu jeli u vrijeme COVID-a moguće ošišati šiške „kako bog zapovida“, preko vizira i bez prevelikog, u pravilu  intimnog, približavanja: „Teško, ha, vrlo teško!“ odgovara kroz smijeh. „Imali smo jednog klijenta, muško šišanje, pa je isto bilo muke. Bilo je, drž’ ovako masku, makni onako, digni ispod, šišaj gore, jedva smo ga ošišali. Ipak, najbitnije je da smo otvoreni i da radimo…“ poručuje Petričević.

Ako vas nisu smele papirologija, zaštitna odjela i mjere dezinfekcije, hrabro naprijed! Još se samo trebate naručiti i naravno, prilično strpjeti. Jer, reći će u šali frizeri, čeka se skoro kao na bolnički ultrazvuk, par tjedana, negdje i mjesec… Frizeri su naime toliko zatrpani poslom, da su uveli i radne subote poslijepodne što im do sada nije bio običaj.

A što se tiče troškova nabavke nove sanitetske opreme, on srećom nije velik… Najveća stavka u priči su maske. Njih su u salonima ranije koristili isključivo prilikom bojanja kose klijenticama, kako se ne bi nadisali otrovnih kemikalija. Danas su obavezne i moraju se stalno mijenjati, prilikom zaprimanja svakog novog klijenta. Uzevši u obzir da je njihova cijena danas vrtoglavo skočila u odnosu na vrijeme „prije korone“, neke su se frizerke već dosjetile da ih se ne baca već dezinficira razno raznim otopinama i dužim izlaganjem suncu. Dodajmo ovome i da metar četvorni pleksiglasa koji je, barem za sada, obvezan samo na blagajni, stoji 800 kuna plus PDV. Stoga ne čudi najava nekih salona da će zbog novih troškova pojačati ionako paprene cijene svojih usluga. No, imajući na umu žensku taštinu, čisto sumnjamo da će ostati bez posla!

Putokazi kretanja u salonu