Početna KULTURA ZADARSKI PLESNI ANSAMBL Povodom Dana Grada održava se večer plesne minijature

ZADARSKI PLESNI ANSAMBL Povodom Dana Grada održava se večer plesne minijature

Plesna sezona Zadarskog plesnog ansambla, ovog puta u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, tj. Muzejom  dvije palače i Koncertnim uredom Zadar, nastavlja se s tradicionalnom i jubilarnom desetom po redu Večeri plesne minijature, okupljanjem zadarske plesne scene u sklopu proslave Dana grada Zadra. Program će se održati u prostoru Muzeja dvije palače, tj. Providurovoj, Kneževoj palači i Polivalentnoj dvorani 21. i 22. listopada s početkom u 19 sati. Namjera organizatora kao nositelja projekta Plesne sezone je povezati institucije na nivou Zadra i Hrvatske, slobodne umjetnike, ansamble i umjetničke organizacije u cilju afirmiranja klasičnog i suvremenog plesa, performansa i cjelokupne suvremene izvedbene umjetnosti. Zadar ima dugu i bogatu plesnu tradiciju, izgrađenu i kultiviranu publiku, pa se ovakvim brižno biranim programima održava i razvija kulturno i umjetničko polje djelovanja ne samo u gradu već i na nivou Republike, plesna umjetnost postaje vidljivija,  a također se nudi i iskorak iz ustaljenih razmišljanja, formi i diskursa.

Večer plesne minijature je mini festival podijeljen u dvije večeri. Prvu večer, u utorak 21. studenog program započinje izvedbom kraće plesne predstave Hystera autorice Katarine Đurđević u izvedbi Sintije Kučić iz Zagreba. Program se nastavlja u atriju Providurove palače gdje će nastupiti Srednja škola suvremenog plesa pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa, Zadarski plesni ansambl, zatim Baletna udruga Pirueta, Umjetnička organizacija Irida iz Sv. Filip i Jakova, te Plesna udruga Tiramola iz Splita. Drugi dan započinje prikazom tri plesna filma, a zatim se program seli također u atrij Providurove palače gdje će nastupiti Studio 8, Plesna udruga U pokretu, Plesna udruga Gesta, Plesna udruga Kissa sa otoka Paga, Kazalište za izvedbene umjetnosti Drama plus i Zadarski plesni ansambl.

Ovogodišnja Večer plesne minijature posvećena je plesnoj umjetnici Nives Šimatović Predovan, jednoj od osnivačica Zadarskog plesnog ansambla koja nas je napustila prije točno dvadeset godina.

Ulaznice se mogu rezervirati preko facebook stranice Zadarskog plesnog ansambla ili se javiti putem e-maila zadarskiplesniansambl@gmail.com

Projekt Večer plesne minijature podržava Grad Zadari Zaklada Kultura nova. Organizator je Zadarski plesni ansambl, a suradnici i suorganizatori su Narodni muzej grada Zadra i Koncertni ured Zadar.