Početna VIJESTI Župan i načelnici općina zadovoljni turističkim rezultatima; na redovnom sastanku raspravljali o...

Župan i načelnici općina zadovoljni turističkim rezultatima; na redovnom sastanku raspravljali o sezoni, proračunu, izgradnji azila i drugim ključnim projektima

U Domu županije održan je redovni sastanak župana s načelnicima i gradonačelnicima na kojem se raspravljalo o nizu tema. Župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo turističkom sezonom:

„Možda nitko nije očekivao ovakve brojke. Na području cijele županije smo na 60 posto u odnosu na prošlu godinu, a u pojedinim općinama to se penje na čak 80 posto“, rekao je Longin.

Raspravljalo se i o pomoći poljoprivrednim proizvođačima, vinogradarima i vinarima te pokušaju da se napravi jedan drugi slogan odnosno brend. „Ovo što smo pokrenuli je već urodilo plodom jer se u Ravnim kotarima turizam intenzivno razvija“, kaže Longin.

Na sastanku je bilo riječi i o financijskom planu i rebalansu proračuna:

15 milijuna je izvorni proračun manji. Nije lako u tom trenutku se izbalansirati, ali mislim da radimo dobro i da smo preusmjerili sva sredstva koja smo mogli u cilju očuvanja radnih mjesta. Imamo jednu dobru sliku i nadam se da ćemo s jeseni pojačati pritisak na EU fondove“, rekao je Longin.

Jedna od tema koja se tiče svih jedinica lokalne samouprave je projekt izgradnje azila:

Dobili smo zemljište i vrijednost projekta. Pokušavamo još to dotjerati, a možda je u ovom trenutku cijena malo previsoka. U svakom slučaju imamo lokacijsku dozvolu, vlasništvo čestice i glavni projekt u izradi te se nadam što skorijem početku izgradnje azila“, rekao je župan.

Također, župan Longin se nada i da će s jeseni biti otvoreno i gradilište Centra za gospodarenje otpadom.

Načelnik Privlake, Gašpar Begonja  izrazio je zadovoljstvo turističkim rezultatima u svojoj općini koja je na 63 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu. No, ističe, problem je naplata koja je tek na jednoj četvrtini planiranih sredstava.

Načelnik općine Zemunik, Ivica Šarić osvrnuo se na važnost aglomeracije Novigradsko more za koju je nedavno potpisan ugovor između Hrvatskih voda i svih zaintereiranih jedinica lokalne samouprave. Također, osvrnuo se i na podvožnjak ispod Zračne luke koji je u funkciji već nekih mjesec dana i za koji kaže da je kao melem na ranu za sve stanovnike.